MUDr Karel Kříž

• „Jeden nákladný automobil ťahal pár ďalších za sebou. Potom bola pár hodín pauza a následne do dediny vošli rumunskí vojaci na koňoch. Ja sám som bol schovaný v jednej vežičke transformátora, ktoré sú aj dodnes. Tam som ležal a odtiaľ som mal výhľad na tú cestu, odkiaľ ustupovali a nastupovali nové armády. Takže viem že títo rumunskí vojaci sa skoro zoznámili s miestnym obyvateľstvom. Ten styk bol samozrejme priateľský. Viem že pri tých oslavách prišli o život rôzne husi, kačky, sliepky a tak, lebo toto sa tam rozdelilo medzi víťazov a domácich."

• „Na jeseň roku 1944 som nešiel do školských lavíc pripravovať sa na prísnu maturitu, ako by bolo inak zvykom, ale bol som poslaný do výroby. Tak asi dva mesiace som robil v Škodovych závodoch v Brne," (tu sa pamätník zrejme mýli a pracoval v Zbrojovke Brno) „a potom som bol preložený tiež do Škodovych závodov Adamov u Brna. Tam bola veľká fabrika na výrobu munície, to som sa dozvedel nejako neskoršie. Moje osemhodinové zamestnanie bolo vyrábať projektily do protilietadlových kanónov."

• 1

Nitra, 04.09.2015

Lekárske povolanie ho priviedlo až do Sovietskeho zväzu

Doktor Kříž v mladosti
zdroj: Pamět národa - Archiv

Karel Kříž sa narodil 1. júla 1926 v Brne. Študoval na klasickom gymnáziu, kde ho zastihla vojna. Na jeseň roku 1944 musel nastúpiť do továrne na výrobu munície do Zbrojovky Brno. Počas tohto obdobia bol viackrát svedkom bombardovania svojho rodného mesta. Prechod frontu strávil aj so svojimi rodičmi neďaleko Brna v istej dedine, kde ich oslobodila rumunská kráľovská armáda. Na jeseň roku 1945 nastúpil na lekársku fakultu Masarykovej univerzity v Brne. Po úspešnom ukončení sa v roku 1951 presťahoval za prácou na Slovensko. V roku 1975 odchádza na päť rokov do Sovietskeho zväzu pôsobiť ako lekár pri výstavbe plynovodu Sojuz.