Ján Boďa

• „A na druhý deň už bol veľký frmol. Ohlásilo sa, že sa ide na cvičenie, veľké, na Libavu. Tak si hovorím, dobre, hovorte si čo, chcete, nám sa zdá, že to tak asi nie je. V to ráno nám vzali rádiá, tie malé tranzistoráky, a zakázali písať domov. No, tak to asi nebude taká hocijaká Libava. Samozrejme, ja som domov napísal, a vtedy to už presiaklo, že tá Libava je len názov, ale ideme do Poľska.“

• „Odznelo aj to, hlásil to veliteľ práporu, že veliteľ pluku šiel do tábora pre ostrú dokumentáciu, no a potom bol povel nastúpiť do BVP-čka, vyštartovali sme z toho poľa, zaradili sa do kolóny a bola križovatka vľavo na Hradec Králové a vpravo na Wroclaw. Samozrejme, že vodičovi a veliteľovi BVP trčali hlavy von v pochodovej polohe a nad rojom sa dal odklopiť strop, volalo sa to nebesá, a to bolo za jazdy zakázané otvárať. No ničmenej, celá kolóna nebesá otvorené a všetci pozerali, zabáčame vpravo, alebo vľavo? No a zabočili sme našťastie vľavo, vrátili sme sa do posádky.“

• „Potom to ale pretrvávalo až do môjho odchodu do civilu, odchádzal som 31. augusta. Hneď pred Vianocami sa hovorilo, že pravdepodobne aj dôstojníci budú musieť zostať v kasárňach. Totižto, mali sme stále niečo, čo sa volalo zvýšená bojová pohotovosť. Boli zatrhnuté akékoľvek opušťáky a dovolenky cez Vianoce, a potom to bolo v takých vlnách. V každom prípade, ja som teda chodil najčastejšie, a hádam aj výlučne do služby ako pomocník dozorného útvaru. A tam bola skriňa, trezor, že v prípade takého alebo onakého hesla otvoriť z neho obálku, a podľa toho konať. Akurát jedna obálka, tá nebola v trezore, ale visela na kľúčiku. A na nej bolo veľkým napísané Krkonoše.“

• 1

Bratislava, 23.10.2015

nahrávka pořízena v rámci projektu Polský rok 1980 a československá reakce na něj

Mali sme pocit, že s tým nemáme čo robiť. Ale vojak musí plniť rozkazy a chce prežiť

Ján Boďa 2015
Ján Boďa 2015
zdroj: Michal Ďurčo 2015

Ján Boďa, narodený 20. novembra 1956 v Martine, bol prijatý v roku 1975 na Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave ako študent fyziky. Po úspešnom absolvovaní štúdia v roku 1980 nastúpil podľa povolávacieho rozkazu ako absolvent vysokej školy na základnú vojenskú službu do Benešova. Stal sa veliteľom čaty a v decembri 1980 sa zúčastnil akcie československej ľudovej armády nazvanej „Krkonoše“, namierenej proti Poľsku. Vojaci boli nakoniec stiahnutí späť a so svojou jednotkou sa naspäť do kasární vrátil aj Ján Boďa. Napätú medzinárodnú situáciu si však uvedomoval aj v nasledujúcom roku 1981, vojsko malo zvýšenú bojovú pohotovosť. Do civilu bol prepustený na konci augusta 1981.