Alena Zikmundová

• „Já myslím, že mně to naopak jaksi pomohlo, že jsem byla vdaná a že jsem měla děti. Protože já v 50. letech jsem měla pět dětí. 51, 53, 55, 57, 59. (Pomohlo ti to, protože…) Protože jsem nebyla v pracovním procesu. Na mě to tak nedopadalo. Samozřejmě co se týče takového… S Evou třeba jsme nikdy nejedly maso, protože jsem neměla čas stát fronty a Vojta to měl v závodní jídelně, děti to nepotřebovaly. Jasný je, že proti tomu, jak člověk se měl tam [v USA], tak musel se velice uskromňovat.”

• „To byl až duben, 16. duben, to byla neděle, kdy za babičkou přišla jedna paní v kostele, která tam chodila a její manžel byl policajt. Oni tenkrát přebírali tu celou stanici se vším všudy a jemu dali seznam kartiček těch, které má zajistit. A on viděl, že jeden z nich je můj tatínek. Tak to dal dospodu a manželce řekl, ať upozorní rodinu, že to takhle vypadá a že by bylo dobré, aby co nejdřív odešel. Tak to byla neděle. Najednou se dali do pohybu všichni ti naši známí – nebo tatínkovi – a jelikož musel být “glejt” nebo potvrzení gestapa, že nás pouští – to byl velký oříšek, protože tatínek už od té války španělské nemohl jet přes Německo – ale zase byl nějaký člověk na ambasádě francouzské, který tehdy upozornil nás… nebo se nabídl, že se pokusí ten podpis sehnat. Že v něčem vyšel vstříc Němcům a že by třeba oni zase mohli něco pro něho udělat. A tak se to opravdu podařilo. V úterý jsme dostali potvrzení od gestapa, že můžeme odjet.”

• 1

Vizovice, 02.09.2022

Snazší bylo do Ameriky odejít, než se z ní vrátit

Alena Zikmundová s dětmi, 50. léta
zdroj: Archiv pamětnice

Alena Zikmundová se narodila 20. března 1928 v Praze. Její otec byl významný protestantský teolog Josef Lukl Hromádka. V dubnu 1939, poté, co se dozvěděli, že otci hrozí zatčení, čtyřčlenná rodina emigrovala přes Švýcarsko a Francii do USA. Zatímco Hromádka přednášel na presbyterním semináři v Princetonu, Alena vychodila zdejší High School a v roce 1945 nastoupila na College of Wooster v Ohio. Tu však již nedokončila, o dva roky později se totiž rodina vrátila do Československa. Levicově zaměřený Hromádka nepatřil k odpůrcům komunistického režimu a i po únorovém převratu se angažoval v oficiálních funkcích na poli ekumeny či mírového hnutí. Alena se v roce 1948 rozhodla pro studium protestantské teologie, nedostudovala však tentokrát kvůli narození prvního z celkem sedmi potomků. S mužem lékařem odešli do severočeského pohraničí. V 60. letech krátce pracovala ve školce, po roce 1968 jí práci s dětmi již nepovolili. V 80. letech působila v evangelickém sboru ve Vizovicích a po sametové revoluci konečně vystudovala Evangelickou teologickou fakultu.