Marie Zhofová

• „Tož normálně, když někoho nevidíte, a teď ho uvidíte, tak jsme měly radost. Přijela tam, jak jsme byly na tom Velehradě. Tak tam přijela s tím panem Baďurou na motorce a byl tam jeden starý bachař, nevím, jak se jmenoval, říkali mu ‚táta Gajda‘, Rus, a on přišel za mnou a říká: ,Štrbičko, běž sa vychcať.‘ Tak mi to řekl: ,Běž sa vychcať, máš tam matku.‘ Tak jsme se tam s mamkou krkovaly na záchodě.“

• „A potom na jaře jsme šly na Velehrad. Tam bylo velké JZD a neměli tam žádné lidi. Tak tam jsme dělaly v tom JZD. Ale protože jsme tam přišly a byly jsme strašně slabé, tak tam ti lidi nadávali bachařům, že co tam s námi dělají, protože jsme tam tenkrát vybíraly nové zemáky a každý spadnul do té brázdy. A tak potom ten správce, ten živočichář, říkal: ,Tak musíme jim dát najíst.‘ Tak nám každý den dávali jídlo. Takový velký krajíc chleba se sádlem. Tak jsme tam potom byly tak dlouho, až jsme se vykrmily.“

• „Ve velkém kině ve Zlíně jsme měli ten soud. A ten soud byl za odměnu pro lidi, kteří dobře pracovali. Pro ty úderníky. Tak ti dostali vstupenku, prostě. Pro nás to bylo takové vzrušení, že jsme viděli lidi. Tak my jsme všichni žili v tom, že to praskne, že se to změní a že půjdeme domů.“

• 1

Hovězí, 01.07.2022

Nebylo se jak napít a jak umýt. V kádi na mléko plavali mrtví potkani

Marie Zhofová s fotografií svého manžela Bohumila v roce 2022
zdroj: fotografie byla pořízena při natáčení v roce 2022

Marie Zhofová se narodila 20. března 1930 v Jemnici jako dcera hajného Karla Štrbíka a jeho ženy Rozálie. Rodinu silně postihl nástup komunismu během února 1948. Při násilné kolektivizaci zemědělství byl ubit Mariin strýc Adolf Kamenec. Kvůli tomu, že Štrbíkovi poskytli nocleh odbojáři z protikomunistické organizace Světlana Jaromíru Vrbovi, byli Marie a její otec Karel dne 14. června 1949 zatčeni Státní bezpečností a převezeni k výslechům do Uherského Hradiště. Mariiným vyšetřovatelem byl Alois Grebeníček. Karel Štrbík během čekání na soud zemřel, Marie dostala trest dvanáct let odnětí svobody. Z toho si odseděla polovinu. Prošla věznicemi v Uherském Hradišti, Tuněchodech, Pardubicích a Želiezovcích. Brzy po propuštění se provdala za Bohumila Zhofa, muže s podobným osudem. Společně vychovali dvě dcery, Magdalenu a Jitku. Zemřela 10. srpna 2023.