Vlasta Zdráhalová

• „My jsme měli přísného otce, ten byl velice přísný. Ten nám neodpouštěl nic. Doma byly důtky, tak nás bil důtkami. Na zadku jsem jednou měla tolik šrámů. Měli jsme tělocvik, byli jsme jen v trenýrkách. Učitelka mě zavolala a ptala se: ‚Gruntová, pojď sem, od čeho to máš?‘ Tak jsem říkala, že jsem tak dostala od táty. Nechali si ho zavolat do školy a řekli mu tam, že bitím se děti nevychovávají, ale jménem, slušným jménem ano. A bylo dobře.“

• „Na pole jsme chodili všichni. Zjara jsme protrhávali řepu, pak zas okopávání řepy. Kolikrát na prvního listopadu už padal sníh a my jsme u hromádek stáli a okrajovali řepu. Dneska když to vyprávím mladým, tak si myslí, že jim vyprávím nějakou pohádku. Ale to byla fakta.“

• „Když bombardovali Olomouc, tak sirény houkaly. Dávaly avizo, abychom šli do sklepů, abychom nebyli navrchu. Ale tam to nijak moc válka nezasáhla. Měli jsme se opravdu dobře. Někdo nadával. Nadával ten, kdo nechtěl dělat. A kdo dělal, tak se měl vždycky dobře, dobře mu zaplatili. A jak říkám, bylo tam dobře.“

• 1

Červená Voda, 05.11.2021

Za války byly zábavy zakázané, tancovali jsme na humně při gramofonu

Pamětnice kolem roku 2000
zdroj: archiv pamětníka

Vlasta Zdráhalová, rozená Gruntová, se narodila 12. prosince 1921 ve Velké Bystřici u Olomouce. Otec Karel Grunt pracoval v podniku Kosmos jako mistr ve slévárně, maminka se jmenovala Filomena. Měla ještě dvě mladší sestry, Jarmilu a Elišku. Rodina byla prý poměrně dobře hmotně zajištěná, ani za války nijak netrpěli. Po škole začala v roce 1936 pracovat v kanceláři podniku Moravia Mariánské údolí. Její kolegové byli převážně Němci, na které má dobré vzpomínky. Naučila se tam dobře německy. Po osvobození v roce 1945 se vdala za Antonína Zdráhala, který pracoval v Moravii ve slévárně. Přestěhovala se s ním do Šumperka. V letech 1947 a 1951 se jim narodily dvě děti, pak už do práce nešla. Dcera se provdala do Německa. Bydlela v Šumperku u syna a pak se přestěhovala do Domova pro seniory sv. Zdislavy v Červené Vodě. Tam se také v roce 2021 těšila na oslavu svých stých narozenin.