Roland Waclav

• "Vloni jsem vyjel naposled, to byla veliká voda, nikdo nechtěl ject, tak jsem se domluvil s kamarádem no a ten, když to viděl, tak říkal, hele, necháme toho. Já jsem od přírody takový, že to nerad nechávám, když něco chci. Takže jsem vyjel sám, jenom z Varů přes Hubertov do Velichova, ale byla to rychlá voda! Ale krásná, ten Hubertus, ten byl nádhernej! Když vám ta loď, když sedíte v tej deblovce a příď vám vyletí metr a půl nad hladinu a plác - jo, je to nádhera!"

• "Jednou tam přihnali Němci velkou skupinu asi 50 lidí. K nám do dvora, protože ten byl ohraničen ze všech stran. Už nevím, zda to byli jen Rusové nebo ruští zajatci. Prostě přišel oficír, podíval se, řekl: 'Tady budeme přes noc a hotovo'. Nikdo se tehdy nikoho moc neptal. Ještě dneska slyším a maminka mi je potom zpívala, takové ty ruské dumky, co oni si zpívali. Měli rozdělanej oheň uprostřed dvora, než je zase ráno vedli dál, to nevím kam."

• "Jezdili jsme s partou z Jáchymova do Varů na čaje, a protože jsme rádi tancovali, naučili jsme se rock´n´roll podle obrázku a ze záběrů v kině. Takže jsme byli slavní, dostal jsem se s přítelkyní až do Stráže míru jako odstrašující příklad. Ale už jsme byli v hledáčku všichni. Tak se stalo, že jsme šli do letního kina, sedli jsme, a jak začali hrát, tak před námi vybuchly dva dělobuchy, okamžitě se objevili policajti a okamžitě jenom nás odvedli. Co nás zachránilo, že náš kamarád měl tátu na národním výboru. Tak na nás udělali jen takový bububu. Jenom jeden kluk dostal, že byl drzej. Dostal nakázano říct, že padl na schodech. No ale jinak jsme to brali všechno v klidu."

• 1

Karlovy Vary, 18.07.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Němci mi vzali otce, komunisti majetek

Roland Waclav jako dítě na klíně amerického vojáka, Všeruby, květen 1945
zdroj: archiv pamětníka

Roland Waclav se narodil 7. srpna 1940 na rodinném statku ve Všerubech u Plzně. Babička byla Češka, děda Němec. Všechny jejich dcery včetně pamětníkovy maminky Terezie Mentbergerové byly zapsány jako Češky. Otec Ervín Waclav pocházel z Velkýše u Plzně. Po zabrání Sudet Hitlerem musel jakožto Němec narukovat k wermachtu. Padl v bitvě u Stalingradu. Maminčina rodina vlastnila ve Všerubech velký statek naproti kostelu, provozovali hostinec. Konce války se z celé rodiny dožila jen babička, maminka a malý Roland. Po válce jim byl zabaven všechen majetek. Matce s malým synem a umírající babičkou byla vykázána jedna místnost v jejich bývalém hostinci. Babička zemřela, mamince osud přivedl do cesty Aloise Šnajdra. Němec, kterého si plzeňská Škodovka vyžádala jako nepostradatelného pracovníka, nemusel do odsunu. Koncem padesátých let získal práci na dole Svornost, a tak se celá rodina přestěhovala do Jáchymova. Roland Waclav se vyučil zámečníkem. Pracoval v Jáchymovských dolech. Po svatbě se odstěhoval do Karlových Varů. Přes deset let pracoval v Tesle Jáchymov, poté v karlovarské Becherovce. Celý život je nadšeným vodákem a sběratelem výtvarného umění. V roce 2023 žil v Karlových Varech.