Josef Vychopeň

• „Jak jsme tam dojeli, protože nás sebrali z pole s koňmi, abychom odvozili proviant nebo to, co tam nakradli, nebo jak to bylo. Tak tam jsem ho viděl naposledy. Už to bylo všechno v plameni. Byla to velice hodná rodina, ale byli už po smrti – celá rodina.“

• „Měli jsme celkem asi patnáct hektarů, asi sedm hektarů zemědělské a sedm hektarů půdy v horách. A byli jsme označeni za kulaky. A už je po smrti jeden, který byl v zastupitelstvu, a ten mi povídal, že nás chtěli vystěhovat. Že se to zastavilo na obci v hlasování o jeden hlas, takže jsme tu zůstali. Ale šli po nás.“

• „Přišel za náma strarosta s gestapákem. Byl tak, jak chodili – v kožeňáku s kloboukem. Tatínek musel vypřihnút, zapřihnút do voza a jeť k Juřičkové mlýnu. Mě si nevšímali. Ostal jsem na poli sám a teď jsem měl, už se tam střílalo, o tatínka strach, tak jsem šel za ním. Stál tam na takové rovině pod usedlostí. V hrabovém lesíku byli sehnaní hlídaní pasekáři.“

• 1

Leskovec, 08.09.2020

Jedno je neměnné, alespoň pro mne, že veškerou lidskou činnost musí ovládat opatrování přírody

Josef Vychopeň
Josef Vychopeň
zdroj: archiv pamětníka

Josef Vychopeň se narodil 13. prosince 1928 v Leskovci nedaleko Vsetína na Valašsku. Spolu se dvěma sourozenci vyrůstal v rodině Josefa a Anny. Vychopňovi obhospodařovali sedm hektarů polností a stejný díl lesa a také chovali plemenné koně. Na sklonku druhé světové války se otec zapojil do pomoci partyzánskému hnutí a stal se svědkem vypálení mlýna a likvidace pasekářské rodiny Juříčkových. Tragédie, během které zahynuli rukou gestapa manželé Jan a Františka a jejich tři děti, zasáhla i mladého Josefa. Po válce absolvoval střední zemědělskou školu v Rožnově, hospodařil na rodinném gruntu a závodně se věnoval kopané. V letech 1951 až 1953 sloužil základní vojenskou službu – z části na Slovensku jako pohraniční hlásná služba. Od poloviny 50. let pracoval v zemědělství, v JZD Leskovec, na státním statku ve Valašském Meziříčí nebo v JZD Valašské Kotáry – tři roky jako agronom a později jako hlavní zootechnik. Po roce 1989 se vrátil k soukromému hospodaření. Stále žije na gruntu, kde se narodil (2020).