docent PhDr. František Všetička

• „Já jsme viděl některé hry Havlovy za komunizmu v Polsku. Audienci, dobře inscenovanou. A vím, že pak pokladní jsem vykládal o tom, že autor je zavřený, jak to můžou hrát?! Načež ona mně dala fůru jako plakáty mně dala, programy, ať to autorovi dám. Já jsem to potom Havlovi dal, ale až ho na nějaký čas pustili, páč on v té separaci byl několikrát. Tak potom při jedné návštěvě Prahy jsem mu to jako předal. “

• „Prosim vás, to bylo po Chartě 77. K okruhu mých známých, což se týkalo zejména jako Brňáků, patřil Milan Uhde a s odstupem času já jsem ho v Brně navštívil. Tím jsem jako vstoupil do pasti, poněvadž on tehdy bydlel tady ve vile a šikmo naproti byla vila, která za války patřila gestapu a v komunistické éře patřila složce, která ty represivní manýry přejala. A moje auto bylo přesně v polovině mezi Uhdovou bydlištěm a tou vilou. Večer jsem byl na jedné hře Alexeje Tolstého, toho sovětského autora, a když jsem jel z představení, bylo to leden, byl to únor, bych tipoval“ – „Únor sedmdesát sedm?“ – „Únor sedmesát sedm. Tak mě někde v oblasti Vyškova zastavili policajti. Dvě auta: jedno v předu, jedno v zadu, tak mě vysunuli k příkopě. A jako dělali normální prohlídku jako tohle, dopravní, a musel jsem otevřít zavazadlový prostor atd. Asi předpokládali, že převážím nějaký nevhodný materiál. Našli jenom program divadelní na tu sovětskou hru.“

• „Jednadvacátýho srpna v půl pátý ráno na našem sídlišti někdo zakřičel: ‚Už ty kurvy jsou tady!‘ Já to mám dodnes zafixovaný. V daném kontextu jako té společenské atmosféry ta dešifrace byla jednoznačná. Já jsem reagoval tak, že jsem jel stopem do Prahy. Byl jsme tam tři dni, prožili jsme všechno kolem rozhlasu a tak dál, a když to skončilo tím odjezdem těch čelných představitelů do Moskvy, tak jsem nabyl dojmu, že už se nic vážnýho nestane. Já jsem byl přesvědčený, že dojde k nějakýmu ozbrojenýmu konfliktu. Je to naivní, no…“

• 1

Olomouc, 02.06.2022

• 2

Olomouc, 16.06.2022

Poláci byli první, kdo komunistický režim tak rozrušil, že s konečnou platností přestal existovat

František  Všetička, 1986
František Všetička, 1986
zdroj: Sborník Architektura textu

František Všetička se narodil 25. dubna 1932 v Olomouci, vyrůstal ve Smržicích u Prostějova. Otec František pracoval jako dělník v Sigmě Lutín, později v Železárnách Petra Bezruče v Olomouci v propagačním oddělení – ačkoliv autodidakt, měl výtvarné nadání pro karikaturu a zhotovoval transparenty s hesly nebo podobizny státníků např. na prvomájové průvody. Maminka Růžena byla vyučená švadlena. Po válce se Všetičkovi přestěhovali do Olomouce, kde František vstoupil do Junáka společně s kamarádem Břetislavem Nakládalem, autorem Vzpomínek na protektorát. Po gymnáziu pokračoval ve studiu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (FF UPOL) a roku 1957 absolvoval (obor český jazyk a historie). První roky učil na středních odborných školách a pak na Pedagogickém institutu v tehdejším Gottwaldově. Výuku literatury se už tehdy snažil obohatit o kontakt s českými autory – na jeho seminářích se tak objevil například Jan Skácel nebo versolog Miroslav Červenka. Po zániku Pedagogického institutu učil na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (PedF UPOL). Jako delegát Čedoku jezdil několik let do Polska. V 70. letech se jeho pozornost upřela k samizdatu, ke kterému měl přístup díky přátelství se spisovatelem Ivanem Klímou. Pamětník se nakrátko a omezeně zapojil i do opisování a rozmnožování textů, převážně básnických. Krátce po Chartě 77 zavítal na návštěvu do Brna za dramatikem Milanem Uhdem, kterého sledovala StB. Nakrátko se proto tajná bezpečnost zaměřila i na pamětníka a v Olomouci absolvoval jeden výslech (StB ho vedla jako PO, prověřovanou osobu, svazek byl zničen 7. prosince 1989). Ve své bohaté odborné práci se František Všetička specializoval především na kompoziční poetiku děl českých autorů. Vedle literárněvědné a literárněhistorické činnosti se také věnoval překládání z polštiny a vlastní tvorbě – píše poezii, vydal knihy fejetonů i šest biografických románů (např. Před branami Omegy nebo Daleký dům). Po roce 1989 vedl čtyři roky katedru českého jazyka na Ped. fakultě UPOL, od roku 1990 spolupracuje s Českým rozhlasem Olomouc. Je nositelem Ceny Leopolda Vrly za rok 2000 a roku 2015 získal v Polsku Zlatý literární vavřín. Za svou činnost v oblasti kultury byl vyznamenán roku 2016 i městem Olomouc. U příležitosti 80. narozenin vyšel roku 2012 sborník Architektura textu věnovaný osobě Doc. PhDr. Františka Všetičky, CSc. Roku 2023 žil v Olomouci.