František Vomáčka

• „Jako kluk jsem to moc nechápal. Věděl jsem, že Orel je u nás v Poříčí a na druhé straně, v Dolním Újezdě, kam jsme chodili do školy, je sokolovna. Nechápal jsem, proč to tak je. Z historie jsem se dověděl, že Sokol, kromě tělovýchovy a vlastenecké výchovy, měl averzi vůči křesťanství a hlavně vůči katolíkům. U nás převažovaly katolické organizace, tak se postavila orlovna. Dnes naštěstí už ty averze padly. Ale tak to zpočátku se Sokolem bylo. Sokolové navíc někdy pořádali záměrně tréninky dopoledne, když měla být účast na mši svaté.“

• „A pak teda přišly ty pololetní prázdniny. Protože jsem měl tetu, která byla učitelkou a její bratranec a zároveň bratranec mé maminky byl administrátor v Malých Svatoňovicích, tak: ,Pojedeme se za ním podívat.´ Tak jsme tam jeli a páter Nádvorník tam měl odpověď od pátera Čápa, což byl jeho spolužák na teologické fakultě a sloužil těsně vedle Čihoště. Tak se toho pátera Čápa ptal, co se tam vlastně stalo. Dopis, kterým mu na to odpovídal, si teta opsala, poslala to panu faráři Malému, dala to mně, poslala to ještě svému dalšímu bratranci a… To bylo o těch prázdninách. Zakrátko nato z toho udělali komunisti velkou aféru. –Co bylo v tom dopise?
–V tom dopise byl jenom suchý popis, co se tam stalo. A že tam pan královehradecký biskup [Mořic] Pícha ustanovil komisi v čele s opatem Tajovským ze Želiva. A že se musí čekat na výsledek, jestli se to potvrdí jako zázrak nebo nepotvrdí. A pak už se z toho stala politická aféra, protože panu faráři Malému kontrolovali poštu – o tom dopisu věděli. Teta měla v  Moraždicích provdanou sestru, mnoha dětem tam byla kmotrou, proto se s panem farářem Malým znala a napadlo ji, že by ho to mohlo zajímat. Pro mě to vyústilo v to, že v září v padesátém roce mě vyloučili ze školy.“

• 1

Řekli mi, ať ani nezkouším hlásit se na jakoukoli školu v republice

Antonie Nádvorníková s Františkem (vlevo) a Josefem Vomáčkovými
zdroj: archiv pamětníka

František Vomáčka se narodil 14. dubna 1934 v Poříčí u Litomyšle v rodině praktikujících a společensky angažovaných katolíků. Na gymnázium nastoupil roku 1949 v době, kdy tam již probíhalo zatýkání studentů v rámci připravovaného procesu Stříteský a spol. V roce 1950 byl Státní bezpečnostní obviněn i on sám. Jeho teta Antonie Nádvorníková totiž v několika kopiích opsala dopis, popisující okolnosti takzvaného čihošťského zázraku, a jednu z nich předala i jemu. Teta byla odsouzena na tři roky, sám František se dvěma dalšími adresáty dopisu také stanul před soudem. Byli sice osvobozeni, pro něj to ale znamenalo konec studia na gymnáziu. Pracoval v mnoha dělnických profesích, v roce 1963 maturoval na večerní průmyslovce. V roce 1969 vstoupil do Československé strany lidové. Roku 1971 se usadil v Horní Moštěnici, kde po roce 1989 založil skautský oddíl, jednotu Orla a pracoval i jako místopředseda místní organizace KDU-ČSL.