Josef Veselý

• „A jak tak ujížděli, to jedno auto mezi nima bylo ještě s ozbrojenýma Němcema, na tom autě. A jeli přes ty Čechtice a na radnici tam měli sněm, jako radu toho městečka, který po tý válce už se jako radili, co a jak. A shodou náhod, okolností, tam byl i můj pan učitel, jako třídní učitel, ten byl v tý radě. A jak ti Němci tak jeli, tak někdo tam vedle tý radnice, bylo to u silnice, tak někdo tam vystřelil na ty Němce. A oni byli ještě ozbrojený, s tím nákladním autem odjížděli jako pryč. A jak ten výstřel, tak ten velitel dal zastavit to auto. A my jsme se na to dívali z toho zámku, byly tam okna přímo na to náměstí, na tu radnici, to je v Čechticích. A jak dal ten velitel sestoupit ty Němce vojáky, byli to většinou esesmani, dal je sestoupit, obsadili tu radnici celou. Tam byla ta rada. No a teďka je vyvedli ven před tu radnici a teď je tam nějak... něco jim tam ještě říkali a najednou... tam kousek dál byla taková opěrná zeď, tam je postavili a všech 8 těch radních tam odstřelili. Je to smutná historka a tam je odstřelili na tom místě a dali rychle nastoupit na auta a odjeli."

• „Sjeli se hasiči tenkrát a četníci a tu krabici očistili. Já jsem tam byl u toho taky, ale byl jsem daleko, nás tam nepustili, kdyby se něco stalo, z bezpečnostních důvodů. Tak to očistili, vyhrabali to, hasičskejma hákama to museli vytáhnout, páč tam se nedostanou, ono to bylo asi tak 4 metry, až tak zastrčený. Ale zub času.. ten písek se sesypával a ten růžek byl vidět. Tak ji vytáhli těma hákama, no a víte, co zjistili? V tý truhle, nebo ta krabice byla asi tak velká 30 na 10, taková, to našli samý zlatý věci, stříbrný prstýnky, náramky a hodinky, zkrátka všechno, co bylo... No a teďka, policajti to hnedka jako zabavili, nějak se tam začali... pak nás tam k tomu nepustili, tak to nějak vyhrabali a odvezli to sem do Úštěku. A tak krabice byla, byl tam dopis nahoře, to nám potom řekli. Tam byl dopis, bylo to nějakejch dvou esesáků, kteří sloužili jako vedoucí v Terezíně v…koncentráku… a tam obírali zkrátka ty lidi, který šli do těch plynových komor. Tak ti policajti nebo ti esesáci měli k tomu přístup, tak co měli... i zuby tam byly, prstýnky a všechno, tak to jim odebrali a ty dva esesmani byli z […](není rozumět pozn. editora) a ty si tam do tý krabice právě dali. A byl tam i dopis, že po válce se sejdou, že nesmí nikomu tomu říct a že po válce, že se dohodnou a že si pro to dojedou."

• „Zájezdní hostinec. Byl tam normálně... normálně stodoly. Měli to v pernamenci dva Němci, který odešli na vojnu, ale už se nevrátili. A byly tam dvě ženy německý národnosti, v tom zájezdním hostinci. To se tam držely ještě chvíli, ještě asi 2-3 měsíce, než ty transporty, páč to nebylo najednou ten odsun těch Němců, bylo to organizovaně, třeba 3 nebo 4 transporty, možná víc. Tak ty Němky se tam pořád držely, myslely, že se ti Němci, ti esesmani, že se vrátí, že se nějak sejdou. Jenže to se nestalo, a když už opravdu musely odejít, to už na ně ta doba… zkrátka vypršela, tak musely odejít. Musely zkrátka... jenomže stala se taková věc. Ty Němky... jak bych to řekl... jak je zkrátka donucovali... tak tam byla studna. Ta byla hluboká, tenkrát říkali, že byla asi 25 metrů hluboká. A do tý studny tam naházely všechny věci, co byly dražší, co se dalo unýst, to tam jako z tý zlosti tam naházely a naposledy tam skočily samy dvě, do tý studny. Kde se samozřejmě utopily. To se tam drželo, byla z toho veliká aféra. Ty Němky pak snad vytáhli. Tu studnu pak zasypali. To ještě dlouho se tomu říkalo „Spáleniště“."

• 1

Úštěk, 15.03.2018

Aby už nikdy nebyla válka

Pamětník voják
Pamětník voják
zdroj: Archiv pamětníka

Josef Veselý se narodil 5. října 1931 v Ostrově okr. Vlašim. Otec byl kovář a matka v domácnosti. Měl dohromady 6 sourozenců, 2 bratry a 3 sestry, byl nejstarší syn. S rodiči se později odstěhoval do Čechtic, kde chodil do obecné školy a později měšťanky.  V Čechticích prožil celou válku. Jako žák školy na vlastní oči viděl, jak Němci popravili celou radu města, včetně jeho třídního učitele. Po řízeném odsunu Němců z pohraničí zareagoval otec na výzvu k osídlení. S rodinou zabrali kovářskou dílnu a dům v Úštěku - zde se pamětník vyučil u otce kovářem a žil zde až do vojny. Oženil se v 21 letech, má 2 děti, syna a dceru, 4 vnoučata a 8 pravnoučat. S rodinou se usadil a celý život žil v domku v Kravařích. Pracoval 40 let v kamenolomu. Po odchodu do důchodu v 60 letech pracoval dalších 25 let jako obsluha čističky odpadních vod. Pan Veselý byl 5 let aktivním komunistou a činitelem na Národním výboru v Kravařích.