Vladimír Včela

• „Vážení, založte si deník, nepište tam, co jste měli k obědu, ale sem tam tam zapište, v jakém to bylo roce alespoň. Při všech těch záležitostech narazíte na spoustu fotografií, kdy nevíte, jestli to byl rok ’68, nebo ’42, nebo to bylo před válkou, nebo to bylo už v 90. letech. Aspoň ten rok. Nepište tam, co jste měli k obědu, ale poznamenejte si, kde jste tábořili, od kdy, do kdy, stačí pět řádků... A po dvaceti padesáti letech budete dělat chytrý, protože budete všechno vědět. Protože já jsem to nedělal a nikdo to nedělá, pak se spousta věcí poztrácí...“

• „Já jsem se se skautem setkal náhodou v roce 1938 v Jihlavě, kde byl sraz skautů, v místech, kde je dnes Dům zdraví, vedle židovského hřbitova. Byl jsem uchvácen, protože jsem znal party kluků z činžáků… A najednou jsem se setkal s něčím, co bylo úžasný, všechno fungovalo, perfektní… Nádherný. A já jsem se zdržel u těch skautů až do hlubokého večera a rozhodl jsem se, že se chci stát skautem, že je najdu. Ale kde? Tak jsem pátral, kde skauti existujou, a když jsem je konečně vypátral, řekli mi: ,Jsi ještě malý, počkej rok!‘ A to čekání se prodloužilo až do roku 1945.“

• „Celý tábor byl zážitek, nádhera. Takový nezvyklý zážitek... Hráli jsme takovou hru, byli jsme mimo tábor a já jsem se vracel a za Vílancem, jak je kopec v tom lese, byla skupina ruských vojáků. Tenkrát to pendlovalo, ještě v pětačtyřicátým roce... A oni tam zabíjeli krávu, zabili krávu, měli u toho kuchyň. Tenkrát se to tak bralo, ve válce. Tak jsem šel okolo a koukám na to, já jsem v životě neviděl mrtvou krávu, začali ji porcovat a jeden voják říká: ,Tady máš!‘ A plácl mi do ruky kus masa. Já jsem to do tábora přinesl, tábor byl asi 200 metrů, tenkrát byla bída o jídlo, prostě jsme byli pořád hladový, tak to byla sláva.“

• 1

ČR, 01.07.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Řekli mi, že jsem ještě malý na to být skautem a že mám rok počkat. Nakonec jsem čekal roků šest

Včela Vladimír
Včela Vladimír
zdroj: Archiv pamětníka

Vladimír Včela, zvaný Géza, se narodil 19. března 1930 v Sedlci u Kutné Hory. Do roku 1935 bydlel v Chuchelné na Opavsku, od toho roku pak žila rodina v Jihlavě. V letech 1944-1945 byl totálně nasazen v továrně Kotva Jihlava. Pak pracoval pro Stavoprojekt Praha a Stavoprojekt Jihlava; byl stavbyvedoucím, stavebním technikem, od roku 1990 je v penzi. Hned po válce roku 1945 vstoupil do Junáka (3. oddílu jihlavského střediska), účastnil se také tábora u Vílance, kde se tábor konal každoročně až do zákazu skautingu. V roce 1968 byl 3. oddíl v Jihlavě obnoven, Géza se stal jeho vedoucím a také tajemníkem okresní rady Junáka. V roce 1970 byla činnost 3. oddílu opět ukončena. Po sametové revoluci se stal vedoucím prvního střediska, pak odešel do klubu oldskautů č. 216 v Jihlavě.