Josef Vaněk

• "Polom už byla zpoloviny zabraná Rusama. Na náš barák spadla bomba. Můj otec a soused vedle našeho domu na cestě našli raněného ruského vojáka. Vzali ho a nesli jej k ošetření do hospody. Okna z hospody se výbuchem rozbila a střepina z okna mu spadla o oka. On pak o oko přišel."

• "Oni už dělali na ty zemědělce nátlak tím, že požadovali velké kontigenty, které jsme nemohli plnit, to bylo daleko horší než za Němců. Bylo tam obilí, vejce, máslo, všecko, nedalo se to splnit. Takže těm, kdo neplnili, začínali brát pozemky, dávali jim jakoby pokuty a výhrůžky. Strýc pak říkal mamince, abych na našem přestal pracovat, že jinak přijdeme do dluhů, a doporučil jí, aby mě raději dala pracovat do Vítkovic. Tak jsem to pak ještě rok dělal po šichtách. Z Vítkovic jsem přišel a po práci ještě s maminkou obdělával pole."

• "Jako malý kluk jsem byl s tatínkem v Ostravě. Bylo to za Německa. Jeli jsme lokomotivou z Kyjovic do Svinova, tatínek tehdy musel mít pas a v pasu musel mít napsané i moje jméno. Vystoupili jsme ve Svinově a přestoupili na lokálku. Na svinovském mostě byla celnice, pochodovali tam zrovna Hitlerjugend, to si pamatuju. V čele nesli německou vlajku, tatínek měl na sobě klobouk a nesundal ho na pozdrav. Jeden člen Hitlerjugend mu jej shodil z hlavy a německy mu vynadal. To si přesně pamatuju. Ve Svinově byla tehdy hranice Sudet a protektorátu. Ostrava už byl protektorát."

• "Krajina byla předtím úplně jiná. Byly remízky, malé lesíky, vysoké meze, na těch bylo různé křoví, kde slábnul vítr. Byla vlhká místa, bažinky, to byly rezervy vody pro dlouhé kusy pole, pak se to ale všechno zoralo, zarovnalo. Když přijde vítr, tak se táhne celým polem a jen se přefukuje prach vzhůru dolů. Všechno zničili."

• "Když se družstvo zakládalo, museli jsme dát všechno do ustájení, krávy, obilí, krmivo a sedláci tam pak museli dělat. Sedláci Juchelka, Žurek, Byma sváželi z pole krmivo – tehdy se ještě seklo kosou. Museli jet i dvakrát nebo třikrát. Jednou se stalo, že se seno zapařilo a ženy, které poklízely krávy, jim to seno daly. Dobytek z toho omarodil. Ty chlapy za to zavřeli za to, že to byla sabotáž. To nebyli zemědělci, co to řízení vedli. Zavřeli ještě Vaňka za to, že měl soukromou pilu na řezání dřeva. I když mu ji sebrali, tak Vaněk tam pořád chodil a dohlížel na práci, takže za to jej taky zavřeli za sabotáž. Byli zavření dva a půl roku za komunistů."

• "Řádové sestry nás už tehdy učily různé předškolní věci. Hrály si s námi, museli jsme tam i spát, bylo to stejné jako dnes ve školce. Těch dětí nás tam ale nebylo moc, protože každý si to nemohl dovolit. Byly tam čtyři řádové sestry i několik kněží. Bylo to naproti kostela, takže jsme to měli domů kousek."

• 1

Ostrava, 27.03.2019

Bomba jim na konci války zbořila kus domu. Otce připravila o oko

Josef Vaněk, Ostrava, březen 2019
zdroj: Post Bellum

Josef Vaněk se narodil 25. března 1934 v Pusté Polomi. Jeho rodina vlastnila malé hospodářství. Dědečci z obou stran pracovali v blízkých Kyjovicích na zámku hraběte Friedricha Stolberga. Josef Vaněk jako dítě zažil válečné události –⁠ příjezd okupačních německých vojsk v roce 1938 i přechod fronty vesnicí během Ostravsko-opavské operace na jaře roku 1945. Po válce jeho rodina svépomocí opravovala dům zasažený bombou a dávala do pořádku poničené pole. Po roce 1948 se potýkali se stále se zvyšujícím nátlakem na povinné odvody úrody a potravin. Se založením jednotného zemědělského družstva v Pusté Polomi o polnosti a dobytek definitivně přišli. Jan Vaněk musel nastoupit jako dělník do válcovny plechů v Ostravě-Vítkovicích. V těžkém průmyslu zůstal až do důchodového věku. S velkým smutkem sledoval proměnu krajiny v blízkosti rodné obce i úpadek českého zemědělství před i po roce 1989. V roce 1946 se oženil. Má dvě děti a v roce 2019 žil v rodinném domě v Pusté Polomi.