Karel Vacek

• "Antonín Zápotocký to vyhlásil v rádiu, tenkrát televize nebyla. Vyhlásil měnovou reformu, bylo to, myslím, v pátek nebo v sobotu. Ještě v sobotu se dělávalo, že. Tak vyhlásil měnovou reformu. Ještě předtím hlásil, že měna je pevná. V neděli mě poslali do kina Alfa, pak to bylo kino Praha na Poštovské. Tam jsem stál dvě hodiny vě frontě koupit lístky. Ještě se prodávaly za staré peníze, čili za 20 korun, to bylo do posledních řad. Tak jsme šli do toho kina celá rodina, všichni čtyři, i brácha. No a pak už se chodilo s velkými balíky peněz, protože noviny stály 30 korun, to bylo jedna ku padesáti. Část peněz, asi 300 korun se vyměnilo jedna ku pěti, pak to bylo odstupňované a ty poslední už byly jedna ku padesáti, čili za 50 korun byla jedna nová koruna. No, halda lidí na to doplatila, co měli víc peněz. Já myslím, že gró toho národa zas tak moc bohaté nebylo, těch peněz, co měli doma, toho moc nebylo, tak to vyměnili."

• „V roce šedesát osm jsme s manželkou byli na dovolené v Bulharsku a vraceli jsme se – 21. srpna bylo ve středu – a vraceli jsme se z neděle na pondělí. Jsme jeli vlakem z Burgasu do Brna přes Jugoslávii. To jsme ještě nevěděli, o co se jedná, i když my jsme bydleli v Sozopolu u Černýho moře – bydleli jsme u rodiny a on [člen oné rodiny] byl plukovníkem u námořnictva vojenského, a tak ten už měl nějaké zprávy, že se něco děje. Ale nesměl o tom moc mluvit. No, a říkal, že měl z toho strach. Tak jsme se celkem seznámili blíž, oni byli tak zhruba staří jak my. Padli jsme si do oka, takže to bylo dobrý. No, a tak měli strach, když jsme odjížděli, aby se nám tady něco nestalo, protože si mysleli, že to tady bude nějaká válka nebo něco takového. Tak jsme přijeli do Brna v pondělí ráno, já vím, že ještě v baráku byli natěrači, natíralo se, no, a najednou bác. Já jsem bydlel v Černovicích, a to v noci už bylo slyšet – tak co já vím, po jedné hodině v noci nebo ve dvě hodiny v noci – hrozný hučení a to přistávaly letadla ve Slatině na letišti.“

• „Válku jsme přežili. Jsme ten konec války v tom dubnu, když se osvobozovalo Brno, 26. dubna, tak jsem prožil, co já vím, tři neděle nebo jak dlouho ve sklepě. K baráku potom přijeli Rumuni, to byli spojenci Němců, a ti tenkrát přijeli s náklaďákem. My jsme měli stodolu u baráku, tak tam vjeli a měli tam plnou barelu s naftou, tak jsme měli strach, aby náhodou Rusi nezačali bombardovat, aby to tam nehodili, aby to nevylítlo do luftu. Potom přijel generál ruský, měl krásného vlčáka. Maminka mu musela povléct polštář do bílého damašku. Pes na něm ležel. Generál tam byl ale dva nebo tři dny a potom odjeli pryč.“

• „Dá se říct, že devadesát procent tohoto národa tak žila, že to přežívala. Peníze nějaký jsme vydělali, tenkrát zas tak draho nebylo. No, je fakt, že halda věcí nebyla, jak je teďka. Třeba v tom šedesátým druhým třetím – to tady byla hrozná bída zásobování masa. To už byl prezidentem Novotný, ten teda sliboval furt, že to zlepší, ale to teda bylo fakt... Já jsem chodil na šestou, tak já jsem šel o čtvrt na šest a moje babička – bylo jí přes sedmdesát, kolem osmdesáti tenkrát už –, tak už šla do fronty do masny, tam v Žabovřeskách na hlavní ulici. Stála frontu, až já jsem přišel z práce kolem půl třetí nebo o tři čtvrtě na tři. Chuděra tam vystála důlek málem. Tak já jsem ji vystřídal asi na hodinu a půl nebo na dvě. Pak přišla matka z práce, protože něco pokupovala a tak, tak ta teprve tam šla a koupila to, co tam na ni zbylo v té frontě. Nevím proč. Všechno bylo plánovaný, a přitom nic nebylo. Tak se to špatně plánovalo asi.“

• 1

• 2

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Rodina Vacků prožívala vzestup i pád brněnské Zbrojovky

Karel Vacek během života
zdroj: Karel Vacek

Karel Vacek se narodil v Brně 6. září 1940 Karlovi a Marii Vackovým. Oba jeho rodiče pracovali jako dělníci – tatínek ve Zbrojovce a maminka ve slévárně Vaňkovka. Dětství a mládí prožil v brněnské čtvrti Žabovřesky. I když byl teprve malý kluk, živě si pamatuje na konec druhé světové války i na osvobozování Brna. Absolvoval jedenáctiletku zakončenou maturitou a technické vzdělání si doplnil na strojní průmyslovce na Sokolské ulici v Brně. Po vojně nastoupil do Zbrojovky, kde prošel různými pozicemi, až se stal nakonec vedoucím oddělení plánů práce a mezd, kterým zůstal až do svého odchodu do důchodu v roce 2001. Má dvě děti a v době natáčení rozhovoru žil v Brně.