Ing. Petr Tyráček

• „V Mikulově samozřejmě bylo na české straně pozdvižení, na české celnici, na pasovce, protože jsme jeli celá rodina, to bylo naprosto nezvyklé. Takže mě a ženu vytáhli na celnici, zjistil jsem dodatečně, že vůbec neměli čas kontrolovat někoho jiného, vytáhli mě, ženu a tašky, co jsme měli, co jsme v nich měli věci. No, prohrabali, začali tím, že prohrabali tašky, i tu podšívku, co tam byla, to všechno. Eva z toho byla vyděšená, já jsem navíc ještě pašoval sto marek navíc, než jsme dostali, tehdy jsem sehnal. A ona věděla, že já pašuji těch sto marek, a říkala si, to je... A tak jsme tam stáli v trenkách a tahle prohlídka probíhala aspoň půl hodiny. Pak jsme se vrátili do autobusu, děti zůstaly v autobuse, pak říkali, že děcka prohledávali v autobuse a že málem rozpárali sedačky, na kterých jsme seděli. A strašně jim bylo divné, že jedeme celá rodina. A snažili se něco vymyslet, aby nás poslali nazpět.“

• „Každý most, na začátku toho mostu i na konci toho mostu, byla budka a tam stál chlap s puškou a bodákem nebo se samopalem. Každý most byl hlídaný. Kolem trati byly rozbitý hakly z druhé světové války. Na trati pracovaly v červených vestách jenom ženy, tam nebyl chlap. Když jsem se... samozřejmě jsme se dívali z okna, že jo, a tak jsem viděl, jeli jsme údolími, a teď koukám jedna vesnice, druhá vesnice, teď tam byly slaměný střechy a doškový střechy a tak dále. A na dvou chalupách v těch vesnicích byla plechová střecha, a to byl místní sovět a kostel, jedině tam byly plechové střechy. Co jsem vyloženě pak sežral, tak bylo to, že stála chalupa takhle pěkně ve stráni s nějakou tou slaměnou nebo doškovou střechou, bylo vidět skrz tu střechu, skrz bylo vidět na tu stráň, byly tam díry, a na té střeše byla televizní anténa.“

• „Každá firma taková, možná větší, měla takzvané zvláštní oddělení. A to jsme dostávali, kdo jsme vyjížděli, jsme vždycky dostávali papír a museli jsme psát zápis. Museli jsme napsat to, co se tam dělo, co jsme vyjednávali a tak dále, to se muselo. A to zvláštní oddělení, tam samozřejmě chodil člověk z StB a ten si to kontroloval.“ – „Jak to probíhalo, ty kontakty se Státní bezpečností?“ – „To probíhalo přes toto zvláštní oddělení, jo, takže tohle jsme museli. Já jsem z toho byl překvapený, když jsem jel poprvé v roce 1975 do Sovětského svazu, byl jsem v Litvě ve Vilniusu, to bylo moje první zasedání. A já jsem tohle ani netušil. Tohle všechno, že jsem tam byl se svým šéfem, technickým náměstkem, a ten výjezd zařizoval on a administrativu kolem, a když jsme přijeli, tak si mě zavolal a říkal: ‚Tady máš tyhle papíry a tohle musíš všecko napsat.‘ Já povídám: ‚Proč, když už jsem napsal zápis? Dělali jsme zápisy v ruštině, a tak proč tohle dělat...‘ – ‚No to se musí, a musí se napsat všecko, nejen to, co jsi tam projednával.‘“

• 1

Jihlava, 22.07.2021

• 2

Jihlava, 07.09.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Mladý elektrotechnik

Petr Tyráček v kapele Dynamic, silvestr ROH, 1974
zdroj: Archiv pamětníka

Petr Tyráček se narodil 6. června 1946 v Jihlavě. Vystudoval průmyslovou školu elektrotechnickou a později ČVUT, při studiu začal koncertovat s bigbítovou kapelou. Zároveň působil jako muzikant v Horáckém divadle, kde s přestávkami hrál padesát let. Po vojně nastoupil do podniku Tesla Jihlava, kde pracoval na různých manažerských pozicích až do důchodu. V souvislosti se svými služebními výjezdy do zahraničí musel podávat zprávy StB. V 80. letech ho StB vedla jako tajného spolupracovníka v souvislosti s jeho prací na přípravě speciálních standardů vojenského programu. Dálkově vystudoval vysokou školu a získal několik titulů. V roce 1988 vstoupil do KSČ, komunistické řady opustil hned po sametové revoluci. V nové době Teslu úspěšně provedl privatizací a docílil podnikatelského úspěchu a prosperity. Po odchodu do důchodu učil na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. V roce 2021 bydlel v Kostelci u Jihlavy.