Ing. Josef Tomica

• „Byl jsem u kanonu a přišel jsem o prst. Nabíjel jsem kanon. Buď měli špatný náboj, nevím, ale uciklo mi to prst. Náboj byl děravý a já jsem tam vrazil prst, a jak cvakl zámek kanonu, tak mně to uciklo prst. Tak jsem se dostal do nemocnice.“

• „Viděli jsme, jak jedou na kole do svého bydliště, tak jsme je poprosili, jestli by nás některá nezavezla do restaurace. Řekly, že můžou, ale některá z nich musí zavézt kolo domů a že pak přijde. Slezly z kola a zavezly nás do restaurace. Nakoupily nám tam tolik jídla, že jsme ho ani tolik nepotřebovali. Takže byly ohromné, chtěly mít Čechy.“

• 1

Olomouc, 01.06.2016

Nejprve ve Wehrmachtu, potom v československé armádě

Ing. Josef Tomica

Josef Tomica se narodil 2. prosince 1925 v Karviné na Těšínsku, které se za druhé světové války stalo přímou součástí nacistického Německa. Jeho rodiče podepsali Volkliste, a tak musel jako mnoho dalších mladých mužů z tohoto kraje narukovat do Wehrmachtu. Prošel boji ve Francii, než padl do britského zajetí, v němž se následně přihlásil do československé samostatné obrněné brigády. Během výcviku při nabíjení protitankového děla ale přišel o kus prstu a nějaký čas strávil v nemocnici. Po návratu do Československa Josef Tomica ještě rok sloužil v armádě. V roce 1946 nastoupil do železáren v Karviné. Vystřídal tam několik pracovišť a dálkově dokončil nejprve střední vzdělání na karvinské střední průmyslové škole a v 60. letech minulého století dokonce úspěšně absolvoval Vysokou školu báňskou. Stal se zástupcem vedoucího výroby na tažírně a zaváděl nové technologie a strojní zařízení do provozu. Za svou práci dostal několik ocenění. Do důchodu odešel v roce 1987 po jedenačtyřiceti letech strávených v karvinských železárnách. Josef Tomica zemřel 9. července 2017.