Erika Tampierová

Všude je chleba o dvou kůrkách

Erika Tampierová v Mariánských Lázních 1958
zdroj: Archiv pamětníka

Erika Tampierová, dívčím příjmením Možíšová (Moses), se narodila 6. února 1940 ve Velkém Táboře (Tabor Wielki) na území dnešního Polska. Prapředci jejích rodičů, evangelíků Anny a Alberta Mosesových, byli pobělohorští exulanti, kteří dostali v 18. století půdu k usídlení v tehdejším Slezsku od Bedřicha (Friedricha) Velkého. Otec Albert se živil jako zemědělec, matka pomáhala českému faráři. Rodinu rozdělila druhá světová válka, otec musel, stejně jako jiní muži z vesnice, narukovat do wehrmachtu. Když měl dovolenku, byl počat Eričin bratr Manfred. Válku Erika příliš nevnímala, ale pamatuje si, jak táhly fronty – nejprve Němci a na konci války pak příchod sovětské armády. Na Vánoce 1945 odcestovali Možíšovi společně s dalšími rodinami do Československa. Její rodina se usídlila v západočeském Lestkově, kde tehdy ještě čekali na odsun původní němečtí obyvatelé. Až tady se opět shledali s otcem. Erika chodila prvních pět let do základní školy v Lestkově a poté pokračovala v nedaleké Plané. Vystudovala Střední školu pedagogickou v Chebu. Působila jako učitelka a později i ředitelka v různých mateřských školách v západních Čechách. Vdala se a měla se svým mužem, který byl důstojníkem československé armády, jednoho syna. V roce 2020 žila ve Stříbře.