Agathe Széchényi

• „Nejdříve otce, jeho strýce a bratra věznili ve sklepě, byli tam oni tři. Nevěděli, jestli přežijí, nebo jestli budou zastřeleni. A najednou přišli opilí vojáci a vyvedli je ze sklepa a přikázali jim stát u zdi. Vojáci s puškami v ruce začali střílet, ale ne do nich, ale kolem nich, a u toho se smáli. Pak odešli pít do vinného sklepa. V té chvíli se otec, strýc a bratr rozhodli, že musí utéct. Měli s sebou jeden salám a chléb a na útěku jim pomáhali jejich bývalí zaměstnanci, zemědělci z okolních vesnic. Věděli, že jsou v zámku a jeden z nich otci řekl, ať vyjdou v noci ven, že jim pomohou, že je budou postupně schovávat ve svých domech. A tak se také stalo. Ti vesničané byli v nebezpečí za pomoc aristokratům, kteří byli považováni za nepřátele lidu. Tímto způsobem utekli do města Pécs, kde se schovali v domě biskupa. A odtud se dostali do Rakouska.“

• „Byla to dcera tety Sophie von Auersperg a žili v Hejnicích. Za války byli Clothilde a její bratr jako děti uvězněni a nevěděli, jestli jsou rodiče naživu, kde jsou sourozenci, jestli je ještě uvidí. A ve vězení byli docela dlouho. O mnoho let později, teta Clothilde pak žila v Itálii, já jsem se s ní setkala, když už byla v důchodu a žila ve Vídni. A jednou jsem se jí zeptala, jestli s námi nechce jet do Frýdlantu, že by nám mohla říci něco o rodinné historii, a ona mi řekla: ‚Agathe, prosím pochop to, já nemohu.‘ Byla opravdu traumatizovaná a nemohla. Musel to pro ni být horor, peklo na zemi, jak se k ní chovali.“

• 1

Liberec, 05.07.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Šlechtična miluje Frýdlantsko, i když jí tam po válce uvěznili tetu

Agathe Széchényi jako žákyně 2. třídy, Portugalsko, 1969
zdroj: archiv Agathe Széchényi

Agathe Maria hraběnka Széchényi von Sárvár-Felsővidék je pravnučkou Franze Clam-Gallase, který se významně zapsal do historie Frýdlantska. Narodila se 7. června 1962 v Lisabonu rodičům Christiane von Auersperg a Antalu Széchényimu, kteří pocházeli z významných rakouských a maďarských šlechtických rodů. V roce 1975 se s rodiči a dvěma staršími bratry přestěhovala do Rakouska, kde žili rok s babičkou Clam-Gallasovou, jak v rodině říkali Gabriele von Auersperg, která byla čtvrtou ze sedmi dcer Franze Clam-Gallase. Poté žili v Horním Rakousku na zámku St. Martin, kde její otec pracoval jako chovatel koní a trenér v hřebčíně šlechtické rodiny Arco- Zinneberg. Pamětnice studovala hoteliérství v Salzburku a poté celý život pracovala v hotelích v Rakousku, v Londýně či Španělsku. Frýdlantsko a Liberecko, kde její pradědeček vlastnil hrad a zámek Frýdlant, Lemberk a Grabštejn, viděla poprvé po pádu komunismu. Od roku 2013 každoročně navštěvuje Hejnice, kde její předci založili významný klášter a kostel. Její příběh přibližuje poválečné osudy rakouských šlechtických rodů Clam-Gallasů a Auerspergů a maďarských Széchényiů. V roce 2022 žila pamětnice v St. Martin v Rakousku.