Jarmila Šulcová

• „Pak přišel ovšem 8. květen 45 [oprava editora: 9. květen 1945], kdy byla Boleslav bombardovaná. A to byla doba, kdy to bylo něco naprosto nečekaného. My jsme neznali válku jako takovou a najednou přiletěla letadla a tady spustila na Boleslav četné pumy. A jedna z těch bomb dopadla přímo sem do dříve Hřbitovní ulice a udělala obrovskou díru zrovna tady, co stojí náš panelák teďka. My jsme se na ta letadla dívali z okna z třetího patra domu blízko zdravotní školy, a jak ta bomba spadla, tak já nevím, jakým způsobem jsme se dostali dolů do sklepa, abychom byli jakžtakž chráněný. Čili to byl teda zážitek velice silný.“

• „Problém v tu dobu byly děti romského původu, protože romské maminky nechtěly nechat děti očkovat. Takže se vám stalo, že jsme jeli očkovat děti tady na jeden statek na Studénku a já jsem s sebou brala šoféra, silného šoféra. Protože ta matka, jak zjistila, a otec hlavně, když zjistil, že jdeme očkovat, tak děti vyhnal do pole. A pak jsme je museli shánět, protože já tu čárku, že to dítě je očkované, jsem v tom sešitu mít musela. A taky chtěla, protože jsem chtěla ty děti samozřejmě chránit. Ale zas vám řeknu, že mezi romskými rodinami byly vzorné rodiny, které se staraly, jak o pořádek vzorný, že jste mohli u nich opravdu dát si kávu nebo se u nich něčeho najíst nebo se umýt. Ale byly rodiny, kde prostě nešlo nic.“

• „Pak nás vyhodili ze školy, z gymnázia. A každá třída se musela stěhovat někam jinam. Takže my jsme vystřídali všechny možný školy: vaši školu, průmyslovou školu, vinárny, dokonce lékárnu anebo i školu v Kosmonosích, než jsme došli do sexty. A v sextě jsme skončili v katakombách v kostele, ve kterém nám profesorky přinesly v pondělí úkoly, ve čtvrtek jsme je odevzdávali a jinak nic.“

• 1

byt pamětnice, 13.12.2016

Dodneška se mi hlásí vděční pacienti

Mladá Jarmila Šulcová
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Jarmila Šulcová se narodila v březnu 1927 v Mladé Boleslavi, kde také strávila téměř celý svůj život. Když jí bylo osmnáct let, zažila v květnu 1945 sovětské bombardování, což dodneška popisuje jako velmi silný zážitek. Po válce studovala medicínu, po skončení studia nastoupila do mladoboleslavské nemocnice a postupem času se specializovala na dětskou kardiologii. Její celoživotní zálibou byla příroda a zvířata, což měla společné se svým manželem. Dnes má už několik vnoučat a často ji chodí navštěvovat její bývalí kolegové nebo pacienti, kterým pomohla.