Vojtěch Strauss

• „K nám se přistěhovaly tři rodiny ze Zvolenic u Prahy. To byl děda, otec a syn. Každej zabral jeden statek po Němcích. Prasata, krávy, stodoly plný krmení, špejchary nad barákama plný zrní, skrz to vedly takový trubice dřevěný a dole byl šroťák. To se šrotovalo na krmení pro prasata. To všechno bylo moderně zařízený. Ty krávy neměly žádný žlaby, tam už byly napáječky takový kovový. To už bylo tak moderně udělaný. To oni zabrali. Do tří let zplundrovali všechny statky, kde už nic nebylo, tak z toho udělali JZD.“

• „Můj strejc, nejstarší, toho jsem ani nezažil, tomu bylo pětatřicet a toho jsem ani nezažil. Protože oni do třiceti brali. Ale přijeli za ním, jak to, že nedělá. Tak přijeli tenkrát otevřeným autem v kožeňáku a on štípal dříví. Protože byl komunista, to někdo na něj píchnul, tak ho vzali, zatkli a odjeli. A nikdo o něm nevěděl. Až poslední rok, než skončila válka, tak přijeli dva chlapi ze Slovenska a on byl u partyzánů a zastřelili ho. Tak dovezli ausweis neboli občanku naši jako... na nás a mapu. To bylo prostřelený a to. Tak to předali a odešli. Nic neřekli. Že jako tam byl pohřbenej.“

• „Jednou jsme taky jeli na střídání a nebylo auto. Tak nám přidělili obrněné na čtyřech kolech, říkali mu Fuk. A nemohli jsme vyjet jáchymovskej kopec. Tak jsme museli zpátky dozadu na Ostrov a tam zadem jet přes Merklín a tamtady. Teď začal padat sníh a to mělo takovýhle vokýnka, tak jsem seděl nahoře a takhle jsem mu to vometal. A přijeli jsme nahoru před to a tam vyskočil jelen, a jak svítil, tak na nás čuměl. Povídám: ‚Podej mi honem...‘ A on: ‚Co chceš?‘ Říkám: ‚Samopal, vole!‘ Než jsem nabil, tak von udělal hup a byl pryč...“

• 1

v Mostě, 22.02.2016

A bylo to krásný, protože všechno byl zážitek

Vojtěch Strauss
Vojtěch Strauss
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Vojtěch Strauss se narodil 5. října 1947 v Židovicích u Mostu, hodinu před svým mladším bratrem-dvojčetem. Otec Adolf byl sudetský Němec a pracoval jako horník. Matka Vilma pocházela ze Slovenska. Po válce část rodiny v Čechách zůstala a část se odstěhovala do Německa. Rodičům a prarodičům byl zabaven majetek. Vojtěch Strauss navštěvoval základní školu v Židovicích a Bečově, poté se vyučil havířem-zámečníkem a nastoupil na šachtu do Kopist. V padesáti letech měl naděláno tolik přesčasů, že musel odejít do důchodu. I v důchodu nadále pracoval jako vrátný, ve výměníku a naposledy pomáhal v řeznictví svému synovi. S manželkou Jiřinou má tři děti, Vojtěcha, Jiřinku a Rudolfa. V současnosti žijí manželé Straussovi v penzionu pro seniory v Mostě.