Dov Strauss

• „Já jsem se dostal kilometr od svého přítele. My jsme přijeli večer, nikoho jsme neznali, ale když jsme přišli tam, kde bydlel můj přítel, tak jsme jeli dál ke statku dánské rodiny Poulsenovy. Oni na nás už čekali přede dveřmi a moc se na nás těšili. To pro nás bylo něco nádherného, najednou vidět lidi, kteří se těší a kteří se starají. Sedli jsme si tam a večeřeli, potom ke mně přišla paní Poulsenová s papírem a řekla mi: ´Mom, mom,´ abych rozuměl, co to je. Mom, to je dánsky maminka. Abych napsal mamince domů, že jsem v pořádku, že jsem už přijel.“

• „Němci víc a víc nechtěli mít s Židy nic společného. Vzpomínám na 15. březen 1939. To byla neděle, maminka se ráno vzbudila a divila se: ´Proč venku křičí: Vytáhněte vlajky!?´ Podíval jsem se z okna a na kostele, který byl za naším domem, jsem viděl najednou německou vlajku. Tím začal ten strašný čas. Rodiče mě vzali hned ze školy, než mě vyhodí, a byl najednou velký problém být Židem.“

• „My jsme odjížděli na konci října. Seděli jsme ve vlaku a byla úplná tma. Vzpomněl jsem si, že jsem tou cestou už často jel, z Benešova do Jihlavy nebo do Prahy. Byla noc, půlnoc a nad ránem jsme se dostali do Berlína. Tam jsme přešli na vlak, kterým jsme jeli až do Warnemünde, to je u Baltského moře. Tam jsme vstoupili na dánskou loď a to bylo něco neuvěřitelného, jak se k nám ti Dánové chovali a byli tak příjemní.“

• 1

Haifa, Izrael, 15.12.2016

Těšili se na nás cizí lidé

Dov Strauss březen 1939
zdroj: archiv pamětníka

Dov, rodným jménem Oskar, Strauss se narodil 25. března 1924 v Benešově nad Ploučnicí do židovské rodiny. Otec a matka provozovali obchod, v rodině se mluvilo německy i česky. V roce 1934 se rodina přestěhovala do Jihlavy. Kvůli sílícím protižidovským náladám se rodiče rozhodli vyslat jediného syna se skupinou mladých sionistů do Palestiny. Od dubna 1939 se účastnil přípravného kurzu hachšara v Brně, v srpnu 1939 byl vybrán na cestu do Dánska, kam odjel se skupinou asi 50 mladých Židů z Československa na konci října 1939. V Dánsku strávil rok u rodiny Poulsenových na farmě nedaleko města Thisted. V říjnu 1940 pokračoval se skupinou sionistů do Palestiny. Usadil se v kibucu Geva. V roce 1945 se oženil a s manželkou se v roce 1952 přestěhoval na farmu v Jokneam v údolí řeky Jordán. Vychovali tři děti, s nimiž dodnes hospodaří na rodinné farmě v Jokneam. Příběh Dova Strausse a dalších českých Židů, kteří našli za války útočiště v Dánsku, zpracovala v roce 2013 novinářka Judita Matyášová v knize Přátelství navzdory Hitlerovi.