Josef Štogr

• „Pak mě vyšetřovali. Pak mě pozvali na národní výbor a tam mi říkali: 'A vy jste byl na té manifestaci?' Já jsem říkal: 'Ne, ne, ne, já jsem byl na demonstraci.' Říkal jsem 'demonstraci'. Říkal: 'No a slyšel jste, že máte opustit Václavské náměstí?' Já jsem říkal: 'Jo, oni tam říkali: Rozejděte se.' On říká: 'A vy jste...?' Já jsem říkal: 'A já jsem se rozešel. Vždycky, když jsem slyšel slovo 'rozejděte se', tak jsem se rozešel.' Přesně v duchu Regule.“

• „Regule, na rozdíl od mnoha jiných společenství, měla naprosto jasné zadání. Totiž, že to bylo neambiciózní. Všichni na tom světě chtějí něco dosáhnout a všichni mají nějaké představy o tom, jak se uplatní. A tohle společenství bylo mimořádné v tom, že vlastně se vůbec nechtělo uplatnit. Možná to souviselo i s tím, že Viktor se vrátil z Ameriky. Že si řekl: 'Mně stojí za to se vrátit a být tam, když se tam nezabíjí a nevraždí jako v padesátých letech. Tak prostě chci být tam doma. Ale nechci už nic dosahovat, nechci být tím Američanem, který se přetvařuje a furt se usmívá křečovitě, a nechci být tím Švédem, který se netváří nijak, ale opíjí se sám doma, a nechci být tím Italem, který jenom řve.'“

• „My jsme z chartovního prostředí. Právě proto jsme organizovali ty věci vlastně. Jarmila chodila k Němcům, takže se znala s Němcovými. Já jsem se zase znal s Jiřím Brabcem. Samozřejmě, takže jsem nosil věci od Jiřího. Pak jsme to distribuovali po Čechách, protože jsme měli kamarády po celé republice. Protože jsem držka prořízlá, vždycky jsem se s někým seznámil a pak jsme to nějak dávali dohromady. Takže já jsem se, co se týče těch chartovních a samizdatových věcí, hodně zabýval mimopražskými. Bylo to pochopitelné, já přece nebudu nosit sovy do Athén, takže pro mě byl daleko zajímavější Olomoucký, Táborský, Ostravský, Plzeňský kraj.“

• 1

Naše společenství nemělo žádné ambice

Josef Štogr v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Josef Štogr se narodil 24. května 1957 na Kladně v tehdejším Československu. Absolvoval základní školu a poté pracoval v továrně na dělnické pozici. V roce 1980 se oženil s Jarmilou Štogrovou, rozenou Doležalovou, signatářkou Charty 77, a ve stejném roce začal vydávat a distribuovat samizdatový časopis Možnost. V jeho bytě v pražských Dejvicích se konaly různé filozofické a kulturní semináře a mezi jeho disidentské aktivity patřila také distribuce samizdatových časopisů a knih. V roce 1981 uvažoval s manželkou o emigraci, ale tuto možnost později oba zavrhli. V roce 1989 se účastnil Palachova týdne a sametové revoluce a během těchto dnů byl zatčen a vyslýchán. V únoru 1990 se stal tajemníkem obvodního národního výboru. Společně s Viktorem Faktorem stál u založení Regule Pragensis, kde se konaly různé přednáškové cykly. V roce 2022 žil publicista a básník Josef Štogr v Litoměřicích.