Ing. Karel Stein

• „Když se bavíme o česko-německých vztazích, je zajímavé, že má babička, která se narodila v roce 1900, říkala, že sudetští Němci rozlišovali Staročechy a Novočechy, ale ne v tom smyslu, jak se to učí ve škole – Staročeši byli ti, kteří přišli před rokem 1918 a přišli za prací. Většinou si brali německé ženy, doma se mluvilo německy nebo česko-německy. Říkala, že soužití bylo před rokem 1918 i na začátku první republiky naprosto bezproblémové a že teprve v průběhu první republiky, kdy byly důležité posty obsazovány Čechy a Němci museli z práce odejít, německé obyvatelstvo, které tu po staletí žilo, vnímalo jisté ohrožení ze strany Čechů, určitou čechizaci, takže se báli. Pak se k tomu přidala nezaměstnanost, takhle mi babička vysvětlovala, že došlo k nacionálnímu napětí.“

• „Je zajímavé, že hodně lidí navázalo na Mílu Nevrlého, kdežto já dělal vlastivědu souběžně s ním a zpočátku jsem o něm vůbec nevěděl. Pamatuju si, že jsem si připadal jako úplný pošuk, protože nic podobného v sedmdesátých a na počátku osmdesátých let nikoho nezajímalo. Připadalo mi, že jsem úplně sám. Jezdil jsem akorát do Děčína do archivu, kde bylo pár lidí, například doktorka Helena Smíšková, kteří pěstovali historii a vlastivědu. Ale ve Varnsdorfu jsem si připadal osamělý. Až jako úchylák si člověk připadal… A dneska je tam sdružení kolem muzea, kluby, spolková činnost tam úplně kvete, netušil jsem, že to může nastat. Když pak jsem objevil Knihu Jizerských hor od Míly Nevrlého, tak jsem si řekl: ,Tak nejsem ještě úplně sám na světě, je tu ještě někdo, koho to zajímá.‘ Knihou jsem byl hluboce dojat, naprosto mě nadchla, pak jsme se s Mílou skamarádili. To bylo hezký.“

• „(Když se ti podařilo přijít na nějaký vlastivědný objev, zveřejňoval jsi to někde, nebo jsi to jen schraňoval ve svých archivech? Třeba Míla Nevrlý napsal knížky, někdo jiný zase dává příspěvky do časopisů…) Podobná témata dřív nikoho nezajímala, ani se o nich nedalo psát – každá tiskovina má nějaké určení a tyto věci byly jiného zaměření. Já jsem si to psal na psacím stroji s kopírákem a kopie jsem rozdával přátelům, například Mílovi Nevrlému nebo inženýru Bienertovi, tedy lidem, o kterých jsem si myslel, že by je to mohlo zajímat. Ale po pravdě jsem zjistil, že to většinu lidí zas až tak nezajímá, že to nejvíc zajímá mě. Potom jsem vydal knížku Pomníčky Lužických hor a Českého Švýcarska, kde jsem ze svých poznámek využil to zajímavější.“

• 1

Děčín, 22.12.2014

Místní vlastivědou jsem se zabýval v době, kdy podobná témata takřka nikoho nezajímala

Karel Stein (v roce 1976)
zdroj: archiv pamětníka

Karel Stein se narodil 9. září 1954 ve Varnsdorfu do německo-české rodiny. Otec u syna od dětství pěstoval vztah k přírodě a ke krajině. Na základní škole se zapojil do turistického oddílu a seznámil se s inženýrem Bienertem ze Šluknova, který u něj dále podporoval nadšení pro zkoumání vlastivědných zajímavostí. V dospělosti se tento koníček změnil v systematickou práci. Karel Stein pročítal německou literaturu, chodil za pamětníky, sestavoval mapy pomístních názvů a zaznamenal přibližně dvě stovky svědectví. Nejzajímavější dokumenty využil při psaní knihy Pomníčky Lužických hor a Českého Švýcarska. Po studiích Karel Stein pracoval deset let jako zeměměřič u Pozemních staveb Děčín a následně získal místo na správě CHKO Labské pískovce, kde působí do současnosti.