Ondřej Soukup

• "Tam vlastně jsme byli ještě s kamarády a ti ve finále šli domů. Ti se odpojovali někde dole pod Vyšehradem. A co já? Průvod zjevně jde na Václavák. Vždycky se chodilo na Václavák, proč by to nebylo teďka. Tak to mám vlastně po cestě domů. Takže tady tím způsobem jsem se tam ocitnul a to, že prostě zašpérovali tu druhou stranu ulice těmi transportéry, tak toho jsem prostě všimnul až příliš pozdě. Jinak já si dával jako dobrý zkušený demonstrant vždycky pozor, že se nenechám chytit a zmlátit. Tady prostě zjevně došlo k chybě úsudku."

• “Ono to trošku bylo tady taky, ale asi míň a asi se to týkalo jen nějakých věcí. Jako já nevím, masa lepšího atd., nebo prostě zeleniny a ovoce. Ale tam to bylo téměř se vším. Takže byl problém sehnat toaletní papír. Já si pamatuju, jak jsme byli s tátou v nějakém obchodě a on už vycvičeným zrakem říká: ,Hele, podívej, co přivezli.‘ A vzal opravdu takovou tu velikou bednu, kde těch roliček mohlo být tak padesát šedesát. Prostě to bylo velikánský a okamžitě to koupil a takhle to nesl tím davem, který to taky zaregistroval a už se tam vrhal. A pamatuju si, jak se nějaká paní tak na nás podívala zle a říkala: ,Cizáci, zase nám všechno vykoupí cizáci.‘”

• 1

• 2

V Moskvě byla koncem 80. let větší svoboda než u nás

Ondřej Soukup jako student moskevského historicko-archivního institutu, Moskva, 1988
zdroj: Archiv Ondřeje Soukupa

Ondřej Soukup se narodil 6. října 1971 v Praze. Otec Václav vstoupil v roce 1974 do Komunistické strany Československa (KSČ) a pracoval jako redaktor v týdeníku Tvorba. V roce 1984 dostal otec pracovní nabídku v Moskvě a rodina se tam přestěhovala. Odmaturoval v Moskvě na jaře v roce 1988 a přihlásil se na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor historie archivnictví. První semestr chodil v Moskvě do Historicko-archivního institutu. Na jaře roku 1989 skončila otci smlouva a celá rodina se vrátila zpět do Prahy. Ondřej přestoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a aktivně se zapojil do studentských stávek. Po revoluci pracoval v různých institucích jako archivář. Začínal v archivu ČSSD v Lidovém domě. V roce 1994 nastoupil do Svobodné Evropy jako rešeršista a editor textů z ruského tisku. V roce 1996 pracoval v Ústavu mezinárodních vztahů a byl redaktorem časopisu Mezinárodní politika. V roce 1999 nastoupil do organizace Člověk v tísni. V roce 2006 se přestěhoval do Moskvy za svou budoucí ženou a její dcerou. Narodil se jim syn Jiří. Byl zaměstnán jako zahraniční zpravodaj pro Hospodářské noviny. V roce 2008 se narodil syn Severin a rodina se stěhovala zpět do Prahy. Ondřej Soukup nastoupil do Hospodářských novin jako redaktor. Od roku 2023 pracoval v Českém rozhlase jako jeden z největších odborníků na Sovětský svaz, Rusko a postsovětské státy. V roce 2023 žil v Praze.