Ing. Karel Smolek

• „K večeru jsme šli. No a v noci se tyhle události staly. Přišla nějaká ta garda, začali lidi vyhánět. Ti lidé běžně, když byli vyháněni za hranice, tak šli nejblíž. Za hranice bylo nejblíž přes Rapšach do Brandu.“

• „Vím, že jsem s tatínkem mluvil posledně, když (...) jsme šli do vsi, a říkal jsem mu, že se říká, že budeme vyhnáni. A tatínek: ‚Vždyť jsem nikomu nic neudělal, akorát jsem byl jiného názoru, tak co bych se bál.‘ Akorát jsme si řekli, že kdyby nás vyhnali, tak se pak sejdeme u příbuzných v Rakousku.“

• 1

u pamětníka, 25.03.2009

Dodnes nedovedu pochopit, čím se Vitorazané provinili

Ing. Karel Smolek
zdroj: archív pamětníka

Ing. Karel Smolek se narodil v roce 1928 v jihočeské obci Tušť, dnes součásti Suchdola nad Lužnicí, na česko-rakouské hranici. V rodině se mluvilo česky i německy, v roce 1938 se rodiče přihlásili k německé národnosti. Jeho otec Karel Smolek (nar. 1896), také rodák z Tuště, patřil mezi čtrnáct občanů obce, kteří byli 24. května 1945 po rozsudku lidového soudu popraveni. Podle samozvaných soudců se provinili kolaborací, ve skutečnosti jejich vinou bylo to, že se hlásili k německé národnosti. Karel Smolek musel s matkou a sestrou opustit Československo a odejít do sousedního Rakouska. V roce 1946 se směli všichni opět vrátit domů do Tuště, kde však žili jako občané druhé kategorie, například nemohli bydlet na původním statku. Karel Smolek přesto vystudoval střední školu a poté i Vysokou školu zemědělskou v Praze. Před státnicemi v roce 1958 byl však z politických důvodů ze školy vyloučen. Po základní vojenské službě se ucházel o práci ve strojní stanici v Třeboni, kam ho ale nevzali kvůli rodinnému původu. Poté krátce pracoval jako strojní technik v Českých Budějovicích a po čase nastoupil jako strojní technik na Třeboňsku, kde pracoval až do důchodu. Inženýrský titul z Vysoké školy zemědělské získal Karel Smolek až po roce 1989, kdy si o něj sám zažádal. Během života se zabýval dokumentací tušťského masakru a jeho připomínáním. Karel Smolek zemřel 21. února roku 2022 v Třeboni.