Pavel Šlegr

• „My jsme žádali, žádal jsem přes šéfa, přes Drexla, že až se bude zapalovat oheň, není to nic proti ničemu, ať zmlknou a stoupnou si alespoň. Jako trampové, když už nic. Oni si stoupli, ale přitáhli tam asi šest pekáčů buřtů, dlouhý klacky a opíkali si tam. A to už bylo na mě moc, to už jsem u toho nemusel být.“

• „Najednou se tam objevila parta dvaceti kluků s vedoucím. Tak jsem si říkal: Hergot, ti mají stejný košile jako my. Takže to budou nějací bráškové. Utábořili se kousek od nás, takže jsme se chvíli očuchávali. A taky jo – byli z Plzně, z Plzně to byli hoši.“

• „Měli jsme kontakty na Švýcary. Na naše exilový skauty ve Švýcarsku. A tak jsme týden předtím, než se konal slibový oheň, všem slíbili, že ty slibáky budou, samozřejmě. A když skaut něco slíbí, tak to musí dodržet. Tak jsme dostali zásilku slibových odznaků exilových skautů ze Švýcarska.“

• 1

Ústí nad Labem, 20.03.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Nemohl jsem ty děti nechat na ulici

Pavel Šlegr - Yankee se narodil 13. května 1942 v Lužné u Rakovníka. Vystudoval střední školu a stal se mechanikem sdělovacích a zabezpečovacích zařízení pro Československé dráhy. Zřejmě i díky tomu nebyl na vojně daleko od svého bydliště, vojenskou službu strávil v Litoměřicích jako radista (spojař). Po vojně pracoval krátce jako mistr na učilišti, poté přešel na šachtu. K povolání mistra se ale vrátil a jako hlavní mistr na učilišti pracoval až do důchodu. Skautem se stal poměrně pozdě, až v roce 1968. Do té doby o skautech sice hodně slyšel a byl velkým obdivovatelem a čtenářem knih Jaroslava Foglara, ale v době, kdy chodil na základní a střední školu, nebylo skautování možné. V roce 1968 se tak stal rovnou zástupcem vůdce 7. chlapeckého oddílu v Ústí nad Labem. Vůdcem oddílu byl Roland Sýkora - Rolf. V krátkém čase se snažil Pavel Šlegr dohnat vše potřebné - složil skautský slib, snažil se naučit správnému vedení oddílu a dětí. V září propukla činnost oddílu naplno. V roce 1969 jeli na první, zatím putovní, tábor, v roce 1970 na klasický stanový tábor. Bohužel byl zároveň táborem posledním. Pavel Šlegr však nechtěl ani po zákazu nechat „své“ kluky napospas ulici, a tak s většinou oddílu přešel pod krajský Dům dětí a mládeže a založil zde 7. turistický oddíl mládeže Stopa. Postupně se rozrostli až na tři oddíly a fungovali až do roku 1989. Po roce 1989 se již Pavle Šlegr - Yankee k činnosti u oddílu nevrátil. Podílel se na pořádání rádcovských kurzů, byl členem mnoha zkušebních komisí, výchovným zpravodajem ORJ Ústí nad Labem. Také se zúčastnil seniorské lesní školy, kde získal svou skautskou přezdívku. V současné době není Pavel Šlegr registrován, ale je velkým příznivcem klubu dospělých v Ústí nad Labem. Za svou činnost v oblasti skautingu a oldskautingu mu byla udělena dvě vyznamenání - bronzová a stříbrná Syrinx.