Marie Sirkovská

Válku jsme přežili, Pán Bůh s námi měl ještě jiné plány

Marie Sirkovská, rozená Melniková, po příjezdu do Československa, 1947, Šumpersko
zdroj: Archív pamětníka

Marie Sirkovská, rozená Melniková, se narodila 26. ledna 1930 jako nejmladší ze čtyř dětí v polské části Volyně v obci Ivačkov do smíšeného manželství. Tatínek Lukáš Melnik byl Ukrajinec, maminka Antónie, rozená Plšková, Češka. Téhož roku se rodina stěhovala do osady Krutý Břeh poblíž Zdolbice. Druhá světová válka rodinu rozdělila. Bratr Saša byl zajat, po válce zůstal ve Francii. Bratři Vladimír a Jan narukovali do Svobodovy armády, po osvobození zůstali v Československu. Rodiče s Marií se roku 1947 rozhodli vrátit do Československa v rámci reemigrace. Nakonec se rodina usadila v Rapotíně, v lokalitě Nové Domky. Roku 1949 se Marie Sirkovská provdala za Otu Beneše, řezníka. Z manželství se narodily dvě děti, Věra a Pavel. Žili v Šumperku. Po svatbě se vyučila prodavačkou masa a uzenin. Manželství po sedmi letech skončilo. Po úrazu páteře odešla Marie Sirkovská roku 1972 do invalidního důchodu. Podruhé se provdala za Vojtěcha Sirkovského, vdovce, jenž pečoval o tři syny. Dva roky žili na Slovensku poblíž Popradu, poté se vrátili do Šumperku. Roku 2015 se Marie Sirkovská přestěhovala do Olomouce, blíž k dceři Věře. Žije v domě s pečovatelskou službou, kde proběhlo i natáčení v roce 2023.