Eva Rysová

• „Když mě maminka učila zpívat Internacionálu, tak ji chtěli zavřít. Soud byl v Hostinném, protože si dovolila učit mě v kuchyni Internacionálu, tak ji někdo udal.“ – „Takže maminka vás v kuchyni chtěla naučit Internacionálu, abyste ji uměla zpívat, a někdo ze sousedů ji udal?“ – „Asi nějaký host ji udal.“ – „A ona kvůli tomu měla soud?“ – „Ano, ale dopadlo to všechno zaplaťpánbůh dobře, že ji osvobodili.“ – „A jaké vlastně bylo obvinění, vůbec tomu nerozumím.“ – „Mysleli asi, že si z toho děláme srandu, nebo já nevím.“ – „Aha, něco jako hanobení republiky.“ – „No, tak.“

• 1

Vrchlabí, 23.02.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Maminku obvinili, že si dělá legraci z Internacionály

Eva Rysová, 1971
Eva Rysová, 1971
zdroj: Archiv pamětníka

Eva Rysová se narodila 16. prosince 1950 ve Dvoře Králové. Otec ještě za první republiky pracoval jako kuchař Edvarda Beneše. Po válce rodiče koupili hostinec v podkrkonošských Arnultovicích, který jim byl v roce 1952 znárodněn. Mohli tu zůstat už jen jako zaměstnanci s velmi nízkými platy. Tatínek, aby uživil rodinu, musel ještě chodit na noční směny do slévárny. Rodiče působili v lidové straně a byli aktivní katolíci, což jim v komunistickém režimu přinášelo určité potíže. Desetiletou Evu maminka v kuchyni učila Internacionálu. Následovalo obvinění z toho, že si z dělnické hymny dělá legraci. Nicméně soud ji absurdního obvinění brzy zprostil. Pamětnice se vyučila prodavačkou a téměř celý život v tomto oboru působila. S rodiči poslouchala Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky, kde se dozvěděla o disentu a Václavu Havlovi. Sametovou revoluci přivítala stejně jako její rodiče. V restituci rodina získala znárodněný majetek, ale nikdo z nich už se nechtěl věnovat pohostinské činnosti. Eva Rysová žila v roce 2023 v Hostinném.