Ing. Jaroslav Ryba

• „A když chcete něco veselýho, tak my jsme se na vojně chytali, kde čeho jsme mohli. A tahle naše skupina vytvořila takzvanej aranžérskej kroužek. Nikdo jsme o tom neměli ani ánunk, ale zdobili jsme. Byli jsme pověřený vyzdobit PTS, to byla politicko-vzdělávací (nebo jak se tomu říkalo) místnost, takovej menší sálek to byl, abychom ho připravili pro volby. Dostali jsme takový štosy, balíčky, tuby různých hesel. No, a byli jsme požádáni nebo dostali jsme příkazem, že musíme připravit tu místnost k volbám. Tak jsme připravili místnost k volbám, samozřejmě jsme ji vyzdobili. A kamarád Olda měl spásnej nápad. Měli jsme samozřejmě při tom zdobení, to se tenkrát hodně pilo, vodku a rum (nic jinýho moc nebylo). Měli jsme tam teda pár lahví, nás bylo osm, devět, deset a zdobili jsme a zdobili jsme. Pak přišel velitel na kontrolu, kontroloval a říkal: ‚Vy tady máte něco k pití ne?‘ ‚Ne, nemáme nic.‘ On hledal, hledal, opravdu prošmátral, co mohl. Když odešel a my jsme měli jistotu, že už je pryč, tak jak jsme tam měli busty Stalina a Gottwalda, tak ony jsou dutý a my jsme v nich měli ty lahve uložený a nepřišel na to vůbec.“

• „Pět nás bylo ve třídě takových, který měli kádrový škraloupy. Inspektor řekl: ‚Já ti podepíšu okamžitě přijetí na vysokou školu, ale zřekni se táty.‘ Pro mě to bylo něco neslýchanýho, něco takovýho říct. Tenkrát jsem mu s velkým dojetím řekl i nepěkná slova, která se možná na studenta nehodila. Protože to bylo trestání za to, že se otec zkrátka nenarodil tam, kde měl podle té doby.“

• „Jinak ale těch čtyři pět lágrů bylo zaplocených a v rozích byly střílny, tam byly takový věže, jako když jdete na čekanou. Tam byly tyhle střílny a tam byli civilní vojáci, normálně jako ozbrojený. My jsme celou vojnu neměli v ruce zbraň. Co jsem byl já, tak jsme měli akorát sbíječku nebo lopatu nebo majzlík a podobně. My, tamta naše skupina, jsme zbraň ani nedrželi nikdy. Nikdy jsem v ruce neměl zbraň, nikdy. Taky mám šílenej odpor ke zbraním.“

• 1

Praha, Strašnice, 22.05.2017

Pane, dej mi sílu, abych mohl změnit věci. Dej mi trpělivost, abych jiné snášel. Dej mi moudrost, abych je od sebe uměl odlišit

Dobová fotografie J.Ryby
zdroj: Archiv pamětníka

Jaroslav Ryba se narodil 7. dubna 1932 v Senomatech na Rakovnicku. V roce 1952 byl jeho otec odsouzen jako kulak k 5 letům vězení a byl zbaven veškerého majetku. Po studiích pracoval pamětník u Československých státních statků Žatecko. Tato práce však byla přerušena povinností nastoupit vojenskou službu. Kvůli kulackému původu byl považován za politicky nespolehlivou osobu, dostal kádrové ohodnocení E a byl převelen k 13. pomocnému technickému praporu (PTP). Zde strávil dva roky jako havíř na Dole Pokrok v Ostravě-Radvanicích. Po tomto období nastoupil do Ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni, odkud byl z kádrových důvodů v roce 1958 vyloučen. Musel se tak vzdát vysněného zaměstnání šlechtitele a genetika a přijmout místo u ČSAD jako závozník. Odtud se však díky pracovnímu úsilí a pomoci přátel dostal na ministerstvo dopravy, kde pracoval až do důchodu. Jaroslav Ryba napsal několik knih o PTP. Zemřel 16. února roku 2018.