Karel Růžička

• „Tam byla stavba otevřená a tam křičeli lidi: ,Hele, tam se někdo podpálil, tam se někdo podpálil.‘ Tak jsme tam běželi a tenhleten kamarád, ten nějak byl blíž tomu místu, tam na tom, pod tou kašnou, tak sundal kabát a házel ho na něj, páč on byl v takovým stavu. A potom ještě nikdo neví, nikdo neví dodneška, jestli to byla hořlavina. Ona to měla být nehořlavina, nikdo neví, jak to vlastně bylo. Protože zmiňovali se o tom v televizi, že to měla být jako nějaká nehořlavina, jenže ona to byla hořlavina. Jestli to někdo vyměnil, tak to už dneska nikdo neví.“

• „No, ten 68., to jsem dělal v Praze, to jsem dělal v Praze na metru. Ten si pamatuju, když tam... Zrovna jsem měl noční na Václaváku, když ty letadla lítaly a to jsme s kamarádama říkali, že to bude nějaký cvičení nebo co to mají a najednou jsme koukali, že ruský tanky za náma, tak jsem nevěděli vůbec, co se děje. Nikdo nevěděl, co se děje, nikdo.“

• „Otec sloužil u Harracha jako kočí, kterýho vozil na výlovy, na hony a tak dále a když nejezdil, tak tahal dřevo v lese. Matka sloužila u hraběte Harracha jako dojička krav na statku. Přitom já nevím no, platy měli nízký, ale zato měli ten deputát, kterým nás jako děti živili.“

• 1

Planá nad Lužnicí, 22.02.2019

Stavěl jsem metro, když se vedle nás podpálil Palach

Karel Růžička zamlada
zdroj: archiv pamětníka

Karel Růžička se narodil 13. října 1933 v Plané nad Lužnicí. Oba jeho rodiče pracovali pro hraběte Harracha, který měl nedaleko zámek Strkov. Karel začal po obecné škole pracovat jako zedník a podílel se mimo jiné na stavbě pražského metra. Na stavbě stanice metra Muzeum pracoval i 16. ledna 1969, kdy se na místě podpálil Jan Palach. Karel toho byl svědkem a jeho kamarád ze stavby na hořícího studenta házel kabát, aby tělo uhasil. Karel žije celý život u rybníka Hejtman v Plané nad Lužnicí.