Adolf Ruš

• „Přijela eskorta, tři pánové, kteří byli u sousedů. Měli tam pronajatý pokoj a sledovali dům. Dozvěděl jsem se to od sousedova syna, se kterým jsem kamarádil. Říkal mi, že jsou u nich tajní. Tak jsem si dával pozor. Takže jsme věděli, že je náš dům sledovaný, a už bylo i něco naznačeno, že otec utekl. Definitivně jsme se o tom dozvěděli, když ho jako posledního z té skupiny chytili a když byla identifikace, kdy mamince přišli ukázat fotografie, jestli je to on. Byl vyfocený na Pankráci zepředu, zleva, zprava. Otec tam byl hubený, protože ten útěk trval skoro devět dnů, než ho chytli.“

• „Chtěl jsem vstoupit do Svazarmu. Nevzali mě z toho důvodu, že mi napsali posudek, že nemám kladný vztah k lidově demokratickému zřízení a že jsem zatížen přesvědčením otce, který byl odsouzený za protistátní činnost. Táhlo se to se mnou strašně dlouho, po celou dobu, co byl komunismus, třeba při hledání zaměstnání. Jedinou šancí, kterou jsem měl, byl sport, kde se na to tak nehledělo. Taky strýc, maminčin bratr, mi říkal, že jediné, v čem můžu vyniknout, je sport. Sport mi dal hodně. Můžu říct, že mi byl nápomocen v tom, že jsem zapomínal na to, co bylo.“

• „Pamatuji si návštěvu v Leopoldově, kam byl tatínek převezen po útěku. Návštěva trvala asi minutu, minutu a půl, a byl konec, protože maminka se zeptala tatínka, jak se cítí. Řekl: ‚No, vidíš, jak vypadám.‘ Na to bachař řekl, že je konec návštěvy. Tak jsme se sbalili a jeli domů. A než jsme se na tuto návštěvu dostali, jeli jsme v noci pět hodin. Přijeli jsme tam v pět ráno, návštěva měla být v devět, ale byla až o půl dvanácté. A než jsme se dostali na místo návštěvy, šli jsme přes devět bran. V každé stáli bachaři se samopaly.“

• 1

Ostrava, 07.10.2020

• 2

Třinec, 12.04.2022

Když otec utekl z jáchymovského lágru, byl jsem na něho hrdý

Adolf Ruš / kolem roku 1953
zdroj: Archiv Adolfa Ruše

Adolf Ruš se narodil 23. dubna 1937 v Třinci. Byl nejstarší z pěti dětí Anny a Adolfa Rušových. Adolf Ruš starší byl tesařem v Třineckých železárnách. Za druhé světové války, kdy se Třinec stal součástí třetí říše, musel narukovat do wehrmachtu. Ve Francii zběhl k partyzánům, dostal se do Velké Británie, kde vstoupil do československé armády. Roku 1951 byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen za velezradu a vyzvědačství k 15 letům vězení. V roce 1955 vykopal se spoluvězni z tábora nucených prací Nikolaj na Jáchymovsku tunel a utekl. Byl dopaden a dostal další trest. Roku 1960 byl propuštěn na amnestii. Rodina pamětníka mezitím trpěla nepřízní režimu. Adolf od 15 let pomáhal matce živit rodinu brigádami v hutích a železárnách. Odmaturoval na obchodní akademii, ale nesehnal jinou než manuální práci. Sourozenci nemohli studovat. Až do důchodu pracoval v Třineckých železárnách. Po pádu komunismu byl otec posmrtně plně soudně rehabilitován.