Ing. Arch. Miroslav Řepa

• „A tehdy letadla nalétávala na Pardubice zejména kvůli železničnímu spoji a zásobování vojsk. Tak jsme jenom čekali, až zahouká siréna, vzali jsme s klukama kola a odfičeli na Kunětickou horu. Odtamtud, z horního nádvoří hradu, jsme sledovali, jak spitfiry a jiná anglická a americká letadla nalétávala a shazovala bomby na známá místa v Pardubicích.“

• „Stavba Tylova divadla byla založena jen šedesát centimetrů pod zemí a všechno bylo v podstatě jen dřevěné a papírové. Museli jsme tu budovu nechat ve stejné podobě, ale udělat ji tak, aby vydržela a přečkala další desítky a desítky let. Vyhloubili jsme proto speciální šestimetrové piloty, kterými jsme umožnili i realizaci suterénních budov a celého zázemí Tylova divadla.“

• 1

Evropský spolkový dům, Pardubice, 20.03.2015

První dva nálety za války jsme zažili ve sklepení činžovního domu, který můj otec projektoval

Miroslav Řepa
Miroslav Řepa
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Miroslav Řepa se narodil 24. února 1930 v Pardubicích. V letech 1949-1953 studoval na Vysoké škole architektury a pozemního stavitelství v Praze a poté na Akademii výtvarných umění v Praze. Úspěšně spolupracoval na architektonických soutěžích u profesora Fragnera, architekta Jiřího Gočára a architekta Jiřího Krohy. Zkušenosti získával nejprve jako projektant ve Vojenském projektovém ústavu v Pardubicích a později v Krajském projektovém ústavu v tehdejším Gottwaldově, kde působil do roku 1961. V roce 1965 vyhrál s architektem Vladimírem Pýchou soutěž na Československý pavilon na Světové výstavě v Montrealu. V roce 1970 projektoval divadlo Laterny Magiky pro světovou výstavu do japonské Ósaky a stal se technickým ředitelem československého pavilonu na Expo 92 v Seville. Poté spolupracoval na rekonstrukci Smetanova divadla a Národního divadla, kde od roku 1976 působil ve funkci hlavního architekta. V letech 1984-1991 pokračoval na rekonstrukci Tylova, dnes Stavovského divadla. Vedle účasti na reprezentaci Československa na světových výstavách se architekt Miroslav Řepa věnoval významným výstavním aktivitám. V roce 1993 byl vyzván Správou Pražského hradu, aby realizoval ve funkci kurátora výstavu Josipa Plečnika, později přenesenou do dalších evropských měst (Berlína, Bruselu, Paříže či Vídně) a zámoří (New Yorku, Haify). Následně byl jmenován hlavním kurátorem výstavy Deset století architektury v celém areálu Pražského hradu. Své zkušenosti ze světových výstav vložil do knihy vydané v roce 2005 pod názvem Expo od Bruselu po Aichi.