MUDr. Alois Pučalík

• „Dodnes nemám úplně jasno, že při mém kádrovém profilu jsem byl přijat na fakultu. Můj otec byl toho času již odsouzen komunistickým režimem na osmnáct let za vlastizradu a strýc, matčin bratr, důstojník Československé armády Miloslav Ondrák, partyzán a skaut, byl toho času na Borech v Plzni a později v Leopoldově (společně se skautem Ferdinandem Hoffrem, nositelem Stříbrného vlka z Jaroměřic nad Rokytnou.“

• „Jako každá diktatura, ať již nacistická nebo komunistická, sáhla k rozpuštění nebo potlačení demokratických společností (spolků), rozdíl byl v tom, že nacisté uskutečnili zákaz jednorázově uzavřením kluboven, zabavením majetku a rozehnáním táborů, zatímco komunisté provedli likvidaci postupnou.“

• 1

Třebíč, 01.06.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Jeden čtvrtek jsem se ke skautingu přihlásil jen já a 5. oddíl, další čtvrtek už tam byli všichni

Alois Pučalík
Alois Pučalík
zdroj: Archiv pamětníka

Alois „Ali“ Pučalík se narodil v roce 1932 v Olomouci a celý svůj život zasvětil skautingu. Do oddílu se přihlásil hned druhý den po osvobození Kroměříže 6. května 1945, poté co se rodina přestěhovala, pokračoval jako skaut ve Znojmě. V roce 1947 se zúčastnil jamboree ve Francii. Jeho otec byl odsouzen za vlastizradu k 18 letům vězení. Po úspěšném absolvování maturity na gymnáziu byl přijat ke studiu medicíny na Masarykově univerzitě v Brně. Kvůli nevhodném kádrovém profilu ale musel studium po roce přerušit a nastoupit na 25 měsíců vojenské služby. Před návratem na medicínu si musel ještě několik měsíců odpracovat jako stavební dělník. Studia úspěšně završil v roce 1959 a nastoupil jako stomatolog v Třebíči. Založil zde vodácký oddíl, který během roku 1968 přešel pod hlavičku Junáka. Slibně se rozvíjející skautování na vodě ale přeťala normalizace v roce 1970. Pro Aliho to ale nebylo první setkání s totalitním režimem a snad i proto třebíčští skauti pokračovali ve své činnosti pod hlavičkou pionýrské organizace v duchu hesla „pod svíčkou je největší tma“. „Skautovali“ až do revolučního roku 1989. Bratr Ali stál v jejich čele po celou tu dobu, včetně vytouženého návratu ke skautské organizaci, a potom ještě několik let. V 90. letech se Ali zapojil do porevoluční obnovy Junáka, byl zvolen členem ústřední rady Junáka a také se podílel na přípravě koncepce vzdělávání činovníků. V současné době je předsedou krajské komise Vysočiny pro vůdcovské zkoušky, zkušební komisař pro kapitánské zkoušky a okresní zpravodaj KD. Město Třebíč ho jmenovalo svým čestným občanem.