Roman Prajzler

• „On k nám potom každej srpen léta letoucí chodil, to byl nějakej policajt a máma měla myslím jeho holku ve třídě, takže ho znala, toho policajta, a ten pak k nám vždycky před tím srpnem byl každej rok vyslanej, jako k mýmu tátovi, na pohovor, aby prostě nedělal žádný vyrvály v srpnu. Tenkrát tátu prostě sebrali toho 21. srpna. Já jsem byl, říkám, malej, takže mně bylo dvanáct let, takže to člověk tak nějak nechápal, ale vím, že mi máma pak říkala, že vlastně jsme o něm asi čtvrt roku vůbec nevěděli, co s ním je. Prostě ho sebrali a ani nedali vědět a byl asi tři čtvrtě roku zavřenej. Takže to bylo... A oni ho sebrali jako pro nějakou... No, to bylo jako rok od sovětský okupace od roku 1968, takže to byly takový nepokoje v Praze.“

• „No, jenomže pak to dopadlo samozřejmě tak, že to legálně nějak vůbec nešlo. My jsme se pak jednou s tím Norkem, když měl osmdesátiny, tak jsme byli na Moravě a v podstatě jsme se tam trochu pohádali kvůli tomu srubu, že nejsou schopný to získat zpátky. Takže Norek se na nás naštval a já jsem si ještě s jedním klukem, jsme si říkali, že půjdeme za tím Kobíkem a nějak to prostě vyřešíme. S tím, že bychom se třeba složili, že bychom to odkoupili. Takže jsme vyrazili za soudruhem Kobíkem, za panem RSNDr. Kobíkem. Zazvonili jsme u dveří a otevřela nám paní Kobíková. My jsme se zeptali, jestli můžeme mluvit s jejím manželem, a ona na nás koukala. To byla neuvěřitelná situace, protože ona říkala: ,Manžel měl dneska rozptyl.‘ No, my jsme o tom samozřejmě nevěděli, ale byla to tak trapná situace... Kdybysme samozřejmě věděli, že měl pohřeb, tak bysme nepřišli. Takže jsme se pak nakonec nějak domluvili a složili a ten srub jsme koupili asi v pětadevadesátém roce.“

• 1

Praha 6 - Petřiny, 09.12.2014

Máma tomu policajtovi vždycky uvařila kafe a on u nás poseděl. Asi si pokaždé tátu odškrtl ze seznamu a zase šel

Roman Prajzler
zdroj: Lukáš Žentel

Roman Prajzler se narodil 19. dubna 1957 v Rokytnici nad Jizerou. Ještě než nastoupil do základní školy, přestěhoval se s rodiči do Prahy. Hory a příroda mu moc chyběly, a tak se ihned po druhé obnově skautského hnutí v roce 1968 přihlásil do Junáka. Jeho dejvický oddíl fungoval až do roku 1972, kdy skautské organizace musely znovu ukončit činnost. Více než averze komunistického režimu ke skautingu však pamětníka trápilo, že 21. srpna 1969, v den prvního výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy, zatkli během protestů jeho otce. Rodina pak o něm neměla tři měsíce žádné zprávy. Tatínek zůstal ve vězení asi tři čtvrtě roku. I po propuštění se u Prajzlerových pravidelně konaly kontroly Státní bezpečnosti.