Milan Poul

• „Američani byli hrozní nepořádníci, všechno zahodili, i munici. Co tam bylo munice! My jsme ji jako skautíci hledali. Do půl těla jsme šlapali v bahně, a kdo našlapal zásobníky... Někdy jsme našlapali třeba granát. Tak to jsme šli kousek dál.“

• „A teď ti starší kluci šli tancovat a občas vypili nějaký pivo. A když se vraceli, tak schválně na sebe mluvili německy, když už byli blízko a věděli, že tam bude hlídka. Říkali: ,Franz, gib mir Panzerfaust,‘ - Franto, dej mi pancéřovou pěst, no a už kluci pískali na poplach: Němci jsou tady! Skoro každou noc se na Folmavě střílelo, protože Němci si tam chodili pro věci.“

• „Přišli jsme na schůzku, klubovna zavřená. Tak jsme – mám tam napsáno – si šli hrát na náměstí nějakou hru. Samozřejmě že nás chytil policajt. Tak jeden dostal facku a druhý zase od hlídače obecního kopanec... Přišli jsme na schůzku a vedoucí přijel na motorovým kole. Jeho tatínek byl četník, a tak měl motorové kolo, které se sebralo Němcům. A jeden kluk, taky veselá kopa, to na schůzce našlápl, nastartoval. V klubovně toho zápachu z benzinu! Tak se s nim vedoucí vadil. Anebo ten chlapec přišel a na schůzce vystřelil z revolveru!“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Vždycky jsem mladým lidem říkal: Nechtějte žádnou revoluci!

Milan Poul v helmě tankisty
zdroj: Marie Novotná

Milan Poul se narodil 11. 10. 1931. Po válce se stal členem skautského oddílu v Domažlicích, který byl ještě před zákazem skautingu v roce 1948 kritizován a rozpuštěn okrskovou delegací. Poul se vyučil knihkupcem, pracoval v konzumu, absolvoval základní vojenskou službu, vystudoval Institut ministerstva vnitra pro národní výbory a pracoval na okresním národním výboru. Účastnil se obnovení Junáka v roce 1968.