Ivana Plíhalová

• „Jeli jsme do Ostravy, kde jsme se v divadelním klubu účastnili setkání Svazu československých dramatických umělců. Soudruzi na nás řvali, co si to dovolujeme, a že okamžitě musíme začít hrát. Nevím, jak dlouho jsme se handrkovali. Pamatuji, že z ostravských herců tam byl Jan Fišar. Najednou se už setmělo a někdo řekl, že uděláme pauzu a vyvětráme. Když jsme otevřeli okna, viděli jsme, že před kostelem, který je hned naproti, stojí dav lidí se svíčkami a skanduje: ‚Ať žijí herci‘. To byl naprosto zásadní moment. Věděli jsme, že už není co řešit a couvnout je nemožné.“

• „V roce 1989 už jsem byla zpátky v divadle. Tehdy v lednu vypukl Palachův týden. V noci jsem poslouchala Svobodnou Evropu a tam hlásili, že zatkli Václava Havla, a že je nějaká petice za jeho propuštění. Začali číst jména signatářů a mezi nimi bylo jméno Přemysl Rut. To byl kamarád, režisér a dramatik, který s námi dělal komorní představení ‚Když nad Prahou se Hašler uklání‘. Když jsem zaslechla jeho jméno, nenapadlo mě nic lepšího než mu napsat, jestli bychom se k té petici nemohli nějak dostat. On mi ji poslal a já začala obíhat známé. Takže jsem se prakticky zapojila až v únoru 1989.“

• „Vybavuji si jednu pro mě zásadní věc. Byl už rok 1989 a ve Vratislavi byl hudební festival. Jarek (Nohavica) tam jel s Pepou Streichlem, Karel měl jet s Emilem Pospíšilem. To byl jeho spoluhráč, který, bohužel, zemřel ve velmi mladém věku. Karla si zavolali na oddělení Veřejné bezpečnosti a chtěli, aby podepsal nějaký papír, že nebude hanit v zahraničí republiku. Tak nějak to bylo formulované. On jim řekl, že to rozhodně nemá v úmyslu. Policajti ho i s Emilem vrátili od hranic, takže se do Polska vůbec nedostali. Jarek s Pepou tam byli. Takže nevím… "

• 1

Olomouc, 11.05.2018

• 2

Olomouc, 01.11.2019

What’s most important is to have a clear conscience

Ivana Plíhalová / 1983
zdroj: Archiv Ivany Plíhalové

Ivana Plíhalová, née Dufková, comes from Brno. She was born October 28, 1962. Her mother was a nurse and her father a journalist. He worked as a culture editor in the newspaper ‘Rovnost’ and was fired from his work and expelled from the Communist Party after the political screenings following the Warsaw Pact invasion of Czechoslovakia. He then worked as a sports editor of ‘Lidová demokracie’ and as an editor in chief of the editorial office of ‘Svobodné slovo’ in Brno following the year 1989. Ivana graduated from the Brno Conservatory. After graduation she got a contract in the former State Theatre of Oldřich Stibor in Olomouc. She married the famous folk singer Karel Plíhal, with whom she has two children. One of her family’s closest friends has been the singer-songwriter Jaromír Nohavica. Since February 1989 she collected signatures on the petition for the release of Václav Havel from prison and also distributed the ‘Několik vět’ petition. In November 1989 she was one of the organizers of the strike of theatre workers in Olomouc. She got involved in the Civic Forum and became a local representative for the Civic Forum as well as a president of the cultural committee after the 1990 election. She has had hundreds of parts in the Moravian Theatre Olomouc and has also cooperated with the Czech Radio. She was nominated for the Thalia Award for her role of Božena Němcová in the play ‘Dávno, dávno již tomu’.