Anton Pižurný

• „V tom čase bol federálnym ministrom vnútra Ján Langoš a bol v Banskej Štiavnici na nejakom výjazde. Dostal som sa až k nemu, sme sa porozprávali a rozumeli sme si a dobré bolo: ‚Kde si dal vlasy?‘ On mal také dlhé vlasy dosť, také riedke, mastné a musel sa ostrihať, keď bol minister a povedal: ‚Dal som ich na oltár vlasti.‘ To si pamätám, túto vetu jak mi povedal. No a vtedy som mu povedal, že: ‚Prosím Vás, pán minister (ešte sme si vykali), videl som takéto plagátiky a chcú rozdeliť Československo, ale ja som sa narodil v Československu, ja mám Čechov rád, ja som čechoslovakista, ako to vy vidíte?‘ A on mi už vtedy povedal: ‚Bude to tak, s tým sa asi nedá už nič robiť.‘“

• „Kamarát Paľo, ktorý žil v Prahe, nám priniesol po 17. novembri 1989 videokazetu z Národní třídy, kde policajti bili študentov. My sme si najprv mysleli, že to nie je možné, že či to je naozaj a naozaj Paľo potvrdil, že aj on tam bol, že to videl, že to tak bolo, a vtedy sme si uvedomili, že niečo sa deje, že toto nie je v poriadku, keď takto sa chová štát k svojim vlastným ľuďom, ešte k tomu študentom. No a potom sa už spustil celý ten proces, založili sme VPN v tej fabrike, kde som pracoval, založili sme celomestskú organizáciu VPN. 24. decembra bol, myslím, generálny štrajk, tak to na Námestí sv. Trojice, tam pred celým námestím sme rečnili a bol to úžasný pocit.“

• „Pamätám si, že potom asi pár dní na to, ako sme sa vrátili z toho Balatonu, vošla moja mama do mojej detskej izby. Už vtedy som si všímal predtým, že vznikali tzv. fronty, že stáli veľké zástupy ľudí pred obchodmi, nakupovali si potraviny, múku, cestoviny, konzervy atď. A mama vtedy vošla do mojej detskej izby a povedala: synček môj, asi bude vojna. A ja som sa rozplakal, to si naozaj pamätám, že mi tiekli slzy vtedy. Nakoniec teda vojna nebola, ale pamätám si o pár dní na to tiež, tanky, myslím, u nás nechodili, ale tie veľké nákladné autá s bielym pásom, čo rachotili po uliciach pred naším domom, tak z toho som mal hrôzu, môžem povedať.“

• 1

Bratislava, 10.05.2019

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Stáť pred davom ľudí a cítiť toľkú mieru spolunáležitosti bol fantastický pocit

Portrét
Portrét
zdroj: archív pamätníka

Anton Pižurný sa narodil 17. marca 1961 v Želiezovciach. Vojská Varšavskej zmluvy práve vstupovali do Československa, keď sa rodina Pižurných vracala z dovolenky. Otec ako člen komunistickej strany niesol okupáciu veľmi ťažko. Anton maturoval na gymnáziu v Banskej Štiavnici. V Bratislave študoval knihovníctvo, pracoval v kníhkupectvách a venoval sa vlastnej literárnej tvorbe. Mal kontakty s českou kultúrnou sférou a sledoval český underground. Neskôr sa vrátil do Štiavnice a pracoval v drevárskej fabrike. Po násilných udalostiach v Prahe 17. novembra 1989 sa rozhodol zapojiť do revolučného procesu. Založil pobočku VPN vo fabrike a následne stál pri zrode štiavnickej organizácie VPN. Nesúhlasil s rozdelením Československa. Založil umeleckú agentúru i vydavateľstvo a vyšlo mu niekoľko básnických zbierok.