Marta Petráková

• „Třeba pamatuji osobně, protože moje maminka byla nepohyblivá, měla úraz páteře, a já, když lítali ty kotláři... říká vám to vůbec něco? To byly letadla, který se snažily znemožnit dopravu Němcům, tak střílely prostě, vlaky vysazovaly, porušovaly dopravu a říkalo se jim takhle a ono jich vždycky letělo víc, a když pouštěly nebo střílely na to, tak to cvakalo a já jsem se bála o tu svou maminku, tak vždycky jsem si ji hodila na záda a táhla jsem ji do sklepa, protože jsem měla dojem, že jako v tom sklepě bysme byly jako v krytě, že to nemá velký vokna, že jo. A takhle nás kotláři plašili. A oni tam právě šachty odstřelovali, taky na Maxovku stříleli, kotláři když přiletěli, tak se každej schovával. Protože to nebyly pumy jako nějaký vznětlivý, ale stříleli.“

• „Jager míval úvodní slovo a vždycky nějaký školení, jestli vám to někdo říkal. Vždycky nějaký téma hodil a podle toho jsme se měli ten týden nebo já nevím, jak jsme se scházeli, já... už bylo za týden nebo za čtrnáct dnů, ale takhle jsem si jako napsala třeba, že... To byla válka nebo, no, byla válka v tý době čtyřicet... (Muž: To bylo, mohlo bejt těsně před válkou, během, během začátku války.) No a takže on tam jako zdůrazňoval vlastenectví, a že můžeme být hrdý k český zemi, a my jsme skutečně se tak cítili tenkrát, dneska nic takovýho neexistuje, dneska ty mladý vůbec nemají ánung, my bysme pro to udělali já nevím co... No, tak vlastenectví, hrdost, to jsem říkala, dobrý skutek, že máme vždycky udělat...“

• „Oni tenkrát udělali nějakej akční výbor v Libušíně a sebrali pár těch Němců a vedli je pod Schöllerku a tam je zastřelili, to vám asi vyprávěli. (Muž: Tenkrát mně to říkal buď Roy, nebo Dingo a nikde jsem o tom nenašel žádný záznamy.) No, to asi záznamy nejsou, protože řada lidí s tím ani nesouhlasila, protože – chyťte Němce, protože je Němec. Ty, co to zavinili, byli dávno pryč, ty utekli, a tohle celkem jako my jsme brali, že to byli lidi, který zaplatili za ty druhý. Ty byli narvaný do tý války, ty museli... když ne, tak by je byl odstřelil on. No, tam pár jich teda zastřelili a jsou pod tou haldou, pak na to se sypala dál ta halda schöllerská.“

• 1

Kladno, 07.03.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Přátelství ze skautingu byla hluboká a trvalá

Marta Petráková
Marta Petráková
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Marta Petráková se narodila 27. dubna 1925 v Libušíně, kde prožila celou válku. Ve svých vzpomínkách se vrací především k osudům libušínského skautského oddílu, do něhož vstoupila v roce 1939. Po zákazu Junáka nacisty v roce 1940 se členové scházeli neoficiálně. Celou válku prožila v Libušíně, zažila hloubkové nálety i poválečnou perzekuci německých civilistů. Absolvovala pedagogickou školu a učila ruštinu a hudební výchovu. Učit začínala v Libušíně, poté v Motyčíně a v roce 1954 se s manželem usadila v Praze. Poté se stěhovali ještě třikrát: do Brna, Příbrami a nakonec zpět poblíž svého rodiště, do Kladna.