Jiří Pešek

• „Zejména se chraňte, vy mladí, toho, abyste podlehli lákadlům komunistické strany a její ideologie. Protože ono hezky to začíná, ale velmi špatně to končí, velmi špatně. A hlavně, važte si, co tu teď máte. Važte si demokracie, která je svým způsobem u nás ještě na počátku, dá se říct, musí se kultivovat. Myslím, že je to skutečně na vás, na vaší morálce. Abyste neviděli za vším jenom zisk, peníze, ale abyste přemýšleli o dalších věcech, jak život vlastně vypadá, a nepodléhali svodům takových elementů, které nejsou opravdu dobré a přínosné.“

• „U mě to potom vrcholilo vlastně odvodem na vojnu. Byl jsem velmi překvapený u toho odvodu, když jsem viděl… dělal šéfa společenství zámečníků a nástrojařů, kdy se s tátou opravdu velice dobře znali a potkávali se, a pochopitelně spolupracovali. A on byl v hodnosti, najednou, majora a byl u odvodu. Jmenoval se Beránek, můžu jmenovat, doufám, že… A ten, že jsem se nezapojil, že nejsem ve svazu. Já jsem říkal, já jsem fotbalista, prostě… To neexistuje, svaz mládeže, nic, proti režimu celá rodina jste, a tak dále. A nakonec pak mi povídá: ,Oni vás naučí pracovat.‘ Já jsem povídal, já umím, já nepotřebuji učit. A on mi řekl: ,A tu sestru, co jste jí pomáhal přes hranice, tak to vám neodpustíme.‘ Tak si představte, v České ulici měla bydlet, já ji neznal, nějaká Pešková Dagmar, a oni mi ji doslova přišili jako sestru. Já jsem se bránil, mně to nebylo nic platné, vůbec. Prostě byla sestra, já jí pomáhal přes hranice. A šel jsem do Stříbra. Někde nejdřív v Děčíně tři neděle, nějaký takový výcvik beze zbraně. Tam nás deklasoval nějaký vysoký úředník z ministerstva, že jsme vyvrhelové lidské společnosti, že s námi zatočí a tak dále. A odsuď Stříbro, tam jsem vlastně byl celou vojnu. Převážně jsem dělal na těch haldách, protože oni si vzpomněli, že přes ty vytěžený haldy musí vést nějaká kanalizace z mlékáren. A tam se střílelo, odstřel. Protože Stříbro je na skále, tam se těžil uran a ostatní kovy. Tak jsme na tom pracovali. Já třeba jsem k té díře navrtal pět děr, přišel střelmistr, nabil to a třeba, já nevím, z těch pěti čtyři vyšly, pátá ne a my jsme do toho museli sbíječkami. Bylo to svízel, bylo to o život.“

• „Tam jsme potom stáli s rodinou Petráků před průchodicím domem z Krajinské do České, a vraceli se Němci z fronty směrem k Mariánskému náměstí, snažili se utíkat před sovětskou armádou, aby se mohli nechat zajmout americkou armádou. My samozřejmě stáli, pochopitelně, občas z nás někdo zahrozil, byli tam oba dva rodiče, já a ta rodina Petráků, kteří bydleli v průchodicím domě. On měl velkoobchod semeny. Když z toho jednoho auta zazněl výstřel a zabilo to tu paní Petrákovou. Stalo se to těsně vedle mě. A prostřelilo to ještě panu Petrákovi rameno, pak s tím laboroval ještě dlouho. Bohužel paní Petráková zemřela, na místě. To byla taková smutná tečka za tou šťastnou událostí, že vlastně jsme osvobozeni.“

• 1

České Budějovice, 16.08.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihočeský kraj

Demokracie je jediná cesta

Jiří Pešek v uniformě pomocných technických praporů (1954)
zdroj: Archiv pamětníka

Jiří Pešek se narodil 3. srpna 1930 v Českých Budějovicích. Vyučil se obchodním příručím a roku 1947 nastoupil do komunálních služeb. Otec Josef Pešek založil na konci války malou firmu na výrobu lékařských nástrojů. Po komunistickém převratu ji musel zavřít. Pamětník se aktivně věnoval fotbalu, již v patnácti letech chytal za muže v AC Stadion České Budějovice. Získal doporučení trenérů a věřil, že se kopané bude věnovat i během vojenské služby. Syna živnostníka odsuzujícího poměry nastolené bolševiky považovali u odvodu za politicky nespolehlivého a přidělili ho k pomocným technickým praporům do západočeského Stříbra. Tvrdou prací v nelehkých podmínkách zde pamětník strávil dvacet osm měsíců. Po návratu z vojny nastoupil Jiří do českobudějovické továrny Igla jako seřizovač strojů, strávil zde šest let, než přešel do výrobního družstva ZNAK na místo dispečera. Roku 1968 si na obchodní škole dálkově doplnil maturitu. Po reorganizaci družstev vykonával ve firmě Jihokov funkci vedoucího provozu služeb. Roku 1988 odešel ze zdravotních důvodů do předčasného důchodu. Po sametové revoluci se angažoval ve Svazu pomocných technických praporů. V roce 2020 žil Jiří Pešek v Českých Budějovicích.