Dušan Perička

• „Ještě předtím, den předtím u mě byl Václav Havel, který taky zajišťoval nějaké věci kolem toho pohřbu, a ode mě z domu telefonoval do Svobodné Evropy, aby řekl co a jak, co se vlastně stalo a nějaké věci ohledně toho. Tak jsem si pak říkal: ‚Ti mně to taky jednou spočítají, když to prostě došlo tak daleko,‘ a taky že jo. Potom, tohle bylo v roce 1988, a v osmdesátém devátém roce mě vlastně zavřeli.“

• „Já jsem – když mně dávali dotazy – já jsem na všecko odpovídal: 'Nebudu vypovídat.' A v závěru, když chtěli podepsat protokoly, tak jsem to ani nepodepsal. Nevěděl jsem v té době, co se se mnou může stát, protože oni měli takovou přesilu. Akorát vyhrožovali. Tak jsem taky nevěděl, jak to se mnou může dopadnout. Ale já jsem byl proti tomu režimu tak nabroušený, že jsem si říkal, že neustoupím.“

• „My jsme byli dobří kamarádi. Spousta lidí o něm mluví všelijak, já dodneška nevím, co si o něm mám přesně myslet. Protože když někdo něco potřeboval, tak on se neptal, on se snažil pomoct každému, ať to byl, kdo chtěl. Jestli byl u strany nebo jestli to byl cikán, tak každého se snažil vždycky z toho případu vytáhnout. Já jsem mu kolikrát říkal: ‚Tenhleten člověk není dobrý.‘ A on říkal: ‚Mě to nezajímá, já ten případ prostě chci dotáhnout do konce a budu dělat všecko pro to, abych ho z toho dostal.‘“

• 1

Vrchlabí, 02.03.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj
  • 2

Vrchlabí, 14.04.2023

Aby každý mohl žít spokojeně a bez útrap

Dušan Perička, 1974
Dušan Perička, 1974
zdroj: archiv pamětníka

Dušan Perička se narodil 14. března 1952 ve Vrchlabí rodičům, kteří se po válce přestěhovali ze Slovenska do Podkrkonoší. Už od dětství byl podnikavý, měl rád auta a vyznačoval se silnou touhou cestovat. Na počátku normalizace po vyučení vystudoval Střední průmyslovou školu strojní. Inicioval a s dvěma spolužáky podnikl šestitýdenní letní cestu do Sovětského svazu. Autem ujeli 11 000 kilometrů a dostali se až do Pobaltí, Gruzie a Arménie a cestou zpátky do Rumunska a Maďarska. Po povinné dvouleté vojenské službě byl zaměstnán v podniku, který sestavoval chladicí zařízení. Pět let nato se mu podařilo to, co si vždycky přál: cestovat. Československá námořní plavba potřebovala strojníka. Dalších pět let se plavil do přístavů v Evropě, Asii a Africe, a když si legálně chtěl přivézt domů Mercedes, začala se o něj zajímat Státní bezpečnost (StB). Byl zadržen, vyslýchán, podmínečně odsouzen, odebrali mu pas. Krátce pracoval v Trutnově, ale stále víc se stával aktivní součástí vrchlabské politické opozice: jezdil podporovat disidenty na soudní jednání, přátelil se s Pavlem Wonkou, obětí totalitního režimu. Když Pavel v roce 1988 zemřel, pomáhal zorganizovat jeho pohřeb ve Vrchlabí a nesl jeho rakev. V srpnu 1989 se Dušan Perička dostal na pět měsíců do vězení. Při výsleších pravidelně odmítal vypovídat nebo cokoli podepsat. Byl propuštěn jako jeden z posledních uvězněných v prosinci 1989. V roce 2023 mu bylo uděleno osvědčení o třetím odboji.