Přemysl Pekárek

• „Nastoupil jsem jako sedmnáctiletý kluk, jako takové ucho, do ražby chodeb na Trojici. A tam jsem měl první vysokou školu. Protože v tom předku pracovali cizinečtí legionáři, angličtí letci nebo třeba vysokoškolský profesor Kocourek z Brna. Já, sedmnáctiletý kluk, jsem s takovými muži dělal šulky ze slin na ucpávání vývrtů po dynamitu. A po x letech jsem dělal v předku s panem Vladimírem Maděrou, to byl vysoký důstojník u anglického letectva, a jak vyprávěl, zúčastnil se i příprav atentátu na Heydricha ve Skotsku. Bolšani ho preventivně zavřeli, po několika letech kriminálu ho pustili, a to byl můj pomocník! Dalším anglickým letcem, se kterým jsem dělal, byl třeba Josefa Ščerba. Když byla chvilka volna, tak vzpomínali, co dělali a prožili. Byli to velice slušní, vzdělaní, pracovití a zkušení lidé a mám na ně ty nejlepší vzpomínky.“

• „Pro naši rodinu to byla rakovina. Zhatili všechny naše cíle. Nechtěl jsem být nikdy havířem, chtěl jsem něco úplně jiného. Ale nejde jen o mě. Vyhazovy ze zaměstnání jsem zažil já, brácha i táta. Členové rodiny trpěli v kriminále, třeba bratranec Olda a jeho žena. Negativně ovlivnili celou rodinu. Myslím si, že být komunistou je diagnóza.“

• „Nejvíce vzpomínal na Josefa Čapka. Strýc byl v tom koncentráku celých šest let, kdežto Čapek tam byl od roku 1942 nebo 1943, to už přesně nevím. Strýc byl předtím úředníkem a měl jazykové znalosti, tak se dostal do jakési evidenční kanceláře. Nevím přesně, co tam dělal, ale myslím si, že evidenci českých vězňů. A díky tomu měl přístup k psacímu stroji. Zároveň se setkal i se spoluvězněm Josefem Čapkem, který tam tehdy psal a kreslil. Strýc ty jeho básně opisoval a řízením osudu se dostaly ven a k manželce Josefa Čapka. Něco se podařilo propašovat ven už za války, zbytek po válce.“

• 1

Ostrava, 01.06.2018

Fáral jsem s elitou národa

Přemysl Pekárek / Ostrava / červen 2018
zdroj: ED

Přemysl Pekárek se narodil 31. března 1943 v Ostravě. Otec byl havíř, sokol a vlastenec. Jeho strýc Josef Pekárek strávil šest let v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde byl vězněn i Josef Čapek, jehož básně tajně opisoval. Po maturitě chtěl pamětník studovat strojní inženýrství, ale z politických důvodů nebyl přijat. V sedmnácti letech nastoupil na ostravskou šachtu Trojice. Zařazen byl na nejtěžší práci v ražbě důlních chodeb. Fáral s mnoha politickými vězni, například s bývalými příslušníky exilové armády v Anglii. Hlásil se na Vysokou školu báňskou, ale opět nebyl přijat. Až poté, co podepsal přihlášku do KSČ, se na školu dostal a stal se důlním inženýrem. Nesouhlasil však s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 a při politických prověrkách byl vyloučen z komunistické strany a vyhozen z vedoucího místa. Až do důchodu pracoval v různých funkcích na Dole Petr Bezruč. Stal se renomovaným důlním odborníkem a spolupracoval s Vysokou školou báňskou. Jeho bratrem byl spisovatel a novinář Svatopluk Pekárek, který nesměl za normalizace publikovat.