Vladimír Pechan

• „Oni pak Havla pořád hlídali. Pak tam postavili maringotku – tam už byla stálá služba a StB ho tam hlídala. Havel jim občas utekl zadem a už byl v Praze. A tam nahoře měli u těch chat nějaké zařízení. Jeden koňák tam u toho doubku stáhl dříví a přetrhl nějaký kabel. Tak běžel na Hrádeček říct, co se stalo. On tam byl zrovna Lanďák [herec Pavel Landovský]. Oni ten drát měli natažený aspoň kilometr a půl. Lanďák ten drát smotal a hodil to na smeťák.“

• „Občas se tam na půdě sešli ti spisovatelé a nějaké ženské tam něco recitovaly. A já jsem byl druhý den na StB. To je taková šedá vzpomínka na Havla. Oni mě tam vyslýchali. 'Počkejte, soudruhu, vy jste v otázce 17 říkal něco jiného než v otázce 32.' Úplně mě to zmátlo, bylo to nepříjemné. Já jsem pak úplně brečel z toho. Já jsem pak měl problémy v práci. Dělal jsem pak v hutním skladu, pak mě přeřadili, tak jsem tam jezdil s ještěrkou a odvážel jsem nějaké ty výlisky.“

• „Manželka mi říkala, že se tady přišel představit ten Pražák. Přišel znovu, a tak jsme se seznámili. 'Já jsem Havel, já jsem Pechan.' My jsme se často navštěvovali a vycházeli jsme velmi dobře, žili jsme v takové pohodě. On Havel nebyl moc šikovný. Tak jsem mu spravoval auto, občas jsme si půjčovali auta. Když tady nebyl Havel, tak tady byl starý pán. S tím jsem si rozuměl ještě víc než s Havlem. On to byl stavitel, a když já jsem tady něco přistavil, tak on říkal: 'To jste udělal dobře, pane Pechane.' Havla toto nějak moc nezajímalo, on byl myslivna.“

• 1

Vlčice u Trutnova, 07.06.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Ten Pražák, co koupil vedle chalupu, se jmenuje Václav Havel

Vladimír Pechan, Vlčice, 1990
zdroj: Archív pamětníka

Vladimír Pechan se narodil 22. ledna 1933 v Pardubicích. Jeho otec pracoval v pardubickém pivovaru. V době okupace chodil pamětník do základní školy v Pardubicích – Svítkově. Maminka mu zemřela v jeho šesti letech, tatínek zemřel, když mu bylo 11 let. Jako sirotka se ho ujala kamarádka jeho matky ze Dvora Králové. Vystudoval lesnickou školu. Po studiích nastoupil do polesí na Šumavě a později do Špindlerova Mlýna. Pracoval jako dřevorubec, svážel dřevo, jezdil s pásovým traktorem. Nějakou dobu dělal i osobního řidiče řediteli celého lesního závodu. Nastěhoval se do opuštěného domu ve Vlčicích a začal pracovat jako hajný. Dům postupně začal opravovat, okolí domu rekultivovat a založil tam své první malé hospodářství. V roce 1956 se oženil, s manželkou měli tři děti. Pracoval postupně v mnoha manuálních profesích, kde si vydělával peníze na rekonstrukci svého domu. V roce 1967 koupil v sousedství chalupu známý dramatik a spisovatel Václav Havel, do povědomí vešla jako Hrádeček. Vladimír Pechan a Václav Havel se často stýkali. Havla, jeho přátele i Hrádeček trvale sledovala Státní bezpečnost (StB), pamětník byl proto také několikrát StB vyslýchán. Po roce 1989 začal podnikat. Vybudoval velkoobchod s kávou a cukrovinkami, později se začal věnovat výhradně zemědělství. V okolí svého domu revitalizoval velký pozemek a založil chov koní. S Václavem Havlem se často stýkal i v době jeho prezidentského působení. V roce 2022 žil Vladimír Pechan ve Vlčicích.