Dominik Paulovič

• „Chodili náhončí z okresu, kolik máte dodat obilí, brambor, mléka, vajíček. Mléko jsme dodávali každý den. Plné konve k silnici, tam to vzal na vůz a odvezl do mlékárny. Zabít se nesmělo. Pokud se neplnil kontingent, tak nebylo maso. To se nedalo splnit v této kamenité půdě. Moje máma chtěla odejít, ale táta říkal: ‚Teď se máme vrátit zpátky? Co budeme dělat?‘ Tady přišlo hodně volyňských Čechů, sedm rodin, na Dolní Moravu a potom všichni utekli.“

• „Přišli si pro ty Židy, to jsem viděl. Ještě mi říkal ten gardista, abych donesl vankúš - polštář. Tak jsem šel jako kluk, donesl jsem ho a pak na mě řval: ‚Už není potřeba, zanes ho zpátky!‘ Tak jsem s ním hodil, s tím polštářem. To chtěli dát té postižené (jejich dceři) pod hlavu. Potom vyšli ven a ten gestapák se na mě ptal: ‚A co ten, ten patří k nim?‘ Starosta říkal: ‚Ne, ten tam nepatří.‘ Tak je nabrali na to auto a klukům jsem jen zamával.“

• „Ráno v pět hodin nás vzbudili, otevřeli bránu, tam byla velká brána. Tři velcí psi tam běhali, takže jak tam někdo zabouchal, tak všichni byli u brány. Dali nám každému krajíček chleba a šli jsme pást tam někde pod les, jmenovalo se to Lipovničky. A jak jsme se vrátili o půl desáté, zase jsme dostali každý krajíček chleba a bílou kávu. Zásadně jsem neviděl, že by si někdo mazal chleba, to neexistovalo. Jenom chleba a bílá káva na snídani. Po pastvě jsme dřeva nanosili do kuchyně, protože tam chodili dělníci z pole na oběd.“

• 1

Červená Voda, 04.11.2022

• 2

Červená Voda, 07.06.2023

Gestapák se ptal, jestli patřím k Židům. Chtěl mě odvézt s nimi

Dominik Paulovič, 1954
zdroj: archiv pamětníka

Dominik Paulovič se narodil 22. února 1934 v obci Radošina na Slovensku. Otec Josef (1903-1985) dělal kočího u místního sedláka, matka Helena (1907-1990) pracovala také v zemědělství, několik let odcházela na celé léto za prací do Rakouska. Paulovičovi bydleli ve dvou místnostech u židovské rodiny Khunových. Dominik měl tři bratry – Štefana (1931-2022), Jaroslava (1938-1998) a Josefa (1944-2022). Rodina žila velmi prostě, Dominik od svých devíti let pracoval u místního sedláka. V roce 1943 viděl, jak si pro Khunovy přijelo gestapo. Zamával svým kamarádům a už nikdy je pak neviděl. Po válce se Paulovičovi přestěhovali na výzvu k osídlení pohraničí do Dolní Moravy, kde si zabrali statek po vysídlených Němcích. Půl roku ještě s nimi bydleli i původní majitelé domu, než museli do odsunu. Dominik v roce 1948 ukončil základní školní docházku a pak pomáhal rodičům v hospodářství. Pracoval hodně a celý život. V roce 1950 odešel s kamarádem do Kladna, kde se využil valcířem a také tam do roku 1955 pracoval v železárnách. V letech 1955-1957 byl v Chebu na vojně. To už rodiče přišli o hospodářství, které jim komunisté zabrali a začlenili do Státního statku Dolní Morava. V roce 1961 se poprvé oženil a ze vztahu měl dvě dcery, narozené v letech 1961 a 1962. V roce 1973 se oženil podruhé s polskou dívkou Marií, která přišla do Čech za prací. Přestěhovali se do Hanušovic a v letech 1973, 1974 a 1981 se jim narodily tři děti. Dominik pak pracoval v lesích. Přibližoval tam dřevo s koňmi nebo jezdil s nákladním autem, a to až do roku 1987, kdy se stal obětí autonehody. Soud tehdy rozdělil vinu mezi oba účastníky nehody, ačkoliv ji pamětník nezavinil. Připisuje to známosti viníka nehody se soudcem. V roce 2023 žil v Červené Vodě a mladé generaci vzkázal, aby si všeho vážila.