Jiřina Paroubková

• „Já jsem slíbila Jirkovi Jánovi, řediteli muzea, že až přijdu do penze, že mu zinventuju obrazy v Jindřichově muzeu. Tam to vůbec nebylo zinventovaný, tam mohl kdokoliv krást. A já tam inventovala a přišel tam inspektor, tehdejší, školní. A viděl mě tam a zakázal, že nesmím bejt ani tam. Potom ale se změnili zase inspektoři a ten další inspektor přišel na to, že já nemůžu v tom muzeu junácky kazit děti. Tak jsem mohla pokračovat.“

• „No, tak ho zakázali, tak nebyl… Já jsem nedělala žádný ,švíky‘ v tý škole, musíte si (uvědomit), že jsem byla ve škole. Byl (povolen skauting), tak se vždycky znova začalo, nebyl, tak jsem vždycky chtěla, aby se nescházeli mimo, jenom tak jako vždycky jindy, ti kamarádi. Protože jsem si říkala, že my nemáme právo na ty děti a nemůžeme s nimi jít do nějaký ilegality nebo co…, do osmnácti let na ně maj právo rodiče a rozhodnou si rodiče sami, jestli budou pionýry nebo jestli budou skauty.“

• „Když jsme odevzdávali majetek za války na policii, tak jim bylo jedno, kolik stanů nebo čeho odevzdáme, to řekli: ,Támhle to dejte do kouta.‘ Ale chtěli ty vlajky.“

• „Za Vavřincem, nad Stráží, potkali Smudka. Zbědovanýho a že má strašný hlad. A ptali se ho, jestli by mu nemohli přinést něco jíst. Oni si smluvili schůzku na Kočárku. Tam jde les až k silnici na jednom místě. Ve čtyři hodiny že tam budou. Představte si, že mezi těmi třemi Kamzíky byl syn velitele domažlické policie. Ne německé, ale domažlické policie. Ten nepřišel. Ale přišel Karel Kuneš mladší a ti dva kluci. Přišli na ten Kočárek a přinesli mu aktovku jídla.“

• 1

Domažlice (u paní Paroubkové), 04.03.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Německé policii bylo celkem jedno, kolik stanů odevzdáme. Chtěli naše vlajky

Den Sesterství 1969
Den Sesterství 1969
zdroj: archiv J. Paroubkové

Jiřina Paroubková se narodila 21. února 1917 v Domažlicích. Po vystudování učitelského ústavu v Plzni se vrátila do Domažlic a začala učit. V Plzni poprvé narazila na skauty a po návratu do Domažlic (1936) začala okamžitě skautovat. Založila v Domažlicích oddíl světlušek a později se stala střediskovou vedoucí. V této funkci zažila tři zákazy i tři obnovy Junáka. Je členkou Svojsíkova oddílu a držitelka několika skautských vyznamenání. Celý život byla učitelkou, věnovala se také sběratelství a regionální historii. Jiřina Paroubková zemřela 14. listopadu roku 2012.