Hana Páníková

• „Hrály jsme si za Liďákem, tam mě taky děvčata Černejch, co mě hlídaly tehdy v těch pěti letech, tehdy nebyly rukavice, ale štuclíky, já jsem měla ruce ve štuclíku a ony mě roztlačily na saních, já jsem narazila do nějakého sloupu a měla jsem zlomenou klíční kost, byla jsem do půl těla v sádře.“

• „Začala jsem chodit do baletu, já jsem chtěla být odmala baletka. Tehdy jsme dostali lístky do divadla pro rodiče zdarma, tehdy to vedl mistr Němeček, Elvíra Němečková, Kydlíček [baletní mistr Miloslav Kydlíček] tam chodil, v Malém divadle jsme cvičili. Moje máti byla tehdy poprvé v divadle a byla šokovaná, že mě nevychová, abych lítala po pódiu jako nahá děvka, takže zákaz. Ono se to platilo, ty hodiny byly drahý, tedy nechci to přehánět, ale myslím, že stály třicet korun. Tak jsem přestala chodit, potkala jsem mistra Němečka ve městě a on říkal: ‚Co že nechodíš?‘ Já jsem říkala, že maminka mi nechce dávat peníze, a on povídá: ‚Ty platit nemusíš.‘“

• „Vzpomínky na dětství mám pěkné, my jsme bydleli napřed v sedmé ulici, pak jsme dostali větší byt do osmé. Byla před námi pumpička, byla tam předzahrádka a altánek, ve kterém jsem měla hračky včetně loutkového divadla. V osmé ulici bydleli také Zýkovi a Láďa Zýka shodou okolností, když jsem pak jezdila na ty rekonstrukce, tak byl v Povrlech se mnou. Tak mi dělal bodyguarda, říkal montérům: ‚Zkuste si něco na Hanku, to je moje kamarádka...‘“

• 1

Plzeň, 07.04.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj

Na Karlově se nám líbila soudržnost tamních obyvatel

Hana Páníková na Karlově v roce 1950
zdroj: Archiv pamětníka

Hana Páníková, rozená Cíglerová, se narodila 4. dubna 1942 v dnes již zaniklé plzeňské čtvrti Karlov, postavené pro zaměstnance Škodových závodů. Dětství hodnotí jako radostné, děti na Karlově si užívaly volnost i okolní přírodu, lyžování, bruslení a plavání v nedaleké řece. První vzpomínky Hany Páníkové se pojí s koncem druhé světové války, schováváním v krytu i pozornostmi v podobě čokolády od amerických vojáků. Část čtvrti Karlov i tamní škola vzaly zasvé během spojeneckých náletů, jejichž cílem byly Škodovy závody, tehdy součást zbrojovky nacistického Německa. Stejně jako její otec věnovala Hana Páníková většinu svého profesního života plzeňské Škodovce, během socialismu načas přejmenované na Závody V. I. Lenina. V roce 2023 bydlela Hana Páníková v Plzni.