Petr Palarčík

• „Od toho roku 1968, to byl zásadní zlom, především pro tátu, který vrátil tu stranickou knížku, maminka samozřejmě ve straně nebyla. A jako dítě si pamatuju, že samozřejmě doma se mluvilo o lecčems, ale s tím, že nám dětem bylo řečeno: ,Ale venku se o tom opravdu nebav, nemluv o tom, a zvláště ne ve škole,' a podobně. Pamatuji se, jak táta vždycky v noci, když jsem já už měl jít na kutě nebo šel spát, tak poslouchal Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky. Sestra vzpomínala na to, že ji zaháněl spát a že ona už přeci jenom měla víc let než já, který jsem tomu rozuměl ještě méně, tak sestra mu říkala: ,Tati, já vím, o co jde, tak to nemusíme tady přede mnou skrývat,' a tak. Táta tedy aktivně naslouchal Hlasu Ameriky a Svobodné Evropě."

• „A Vašek Stratil vystoupil v tom úvodu. Sundal si střevíc, měl – pamatuji si – červené děravé ponožky a tloukl tím střevícem do stolu a řval: ,Svobodu, svobodu, svobodu!' A pak jsme prostě vernisážovali vesele a vernisáž se přenesla do bytu Jardy Vacla a tam jsme pokračovali vesele až do rána. A ráno, když jsme se tak probouzeli, my, co jsme tam přespávali, tak přiletěl nějaký rychlý posel a ptal se: ,Vy neposloucháte rádio, nebo co?' Tak jsme říkali: ,Ještě jsme neslyšeli.' ,V Praze to ruplo, už to začalo!' Tak samozřejmě, okamžitě rádio bylo puštěno, takže jsme se dozvěděli, že v Praze to začalo a já tvrdím, že to začalo v Olomouci, protože Vašek to odstartoval."

• „On totiž vstoupil po válce do strany. Byl ve straně, ale po osmašedesátém roce vrátil stranickou knížku a tím pádem měl se soudruhy útlum a pak se to právě projevilo i ve věcech, které jeho život velmi ovlivnily a ovlivnily také jeho smrt. Protože on poté měl velké problémy s komunisty v Moravii v Mariánském Údolí, kde pracoval jako dílenský mistr a oni ho obvinili na nějaké schůzi z jakési sabotáže a na té schůzi se s nimi tak dohádal, že ho vynesli vleže, že úplně zkolaboval. A to se domníváme, ne domníváme, ale to je jasná věc, že měl tehdy první infarkt a potom, po letech, měl, myslím, druhý infarkt na svatbě mé sestry, jeho dcery. A třetí infarkt nepřežil, takže vlastně ti komunisti mu k tomu pomohli."

• 1

Olomouc, 28.07.2023

Do budoucnosti jsme hleděli bez naděje a perspektivy

Petr Palarčík, počátek 90. let
zdroj: archiv pamětníka

Petr Palarčík se narodil 18. října 1963 v Olomouci do rodiny Adolfa a Marie Palarčíkových. Jeho otec v 16 letech narukoval jako voják wehrmachtu na západní frontu, kde se mu podařilo přeběhnout ke spojencům a pod vedením generála Aloise Lišky se zúčastnit bojů o přístav Dunkerque. Adolf Palarčík vstoupil v roce 1948 do komunistické strany, z níž ovšem po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 vystoupil. Jeho syn měl kvůli tomu kádrové problémy, nesměl studovat vysněnou výtvarničinu. Nakonec jej, na přímluvu matky, přijali na šternberské gymnázium, které v tu dobu platilo za místo, kde studují a učí lidé režimu nepohodlní. Petr se v pubertě zhlédl v poezii Václava Hraběte a v hudbě undergroundových The Plastic People of the Universe – během 80. let se zapojil do uměleckých kruhů okolo samizdatových věrozvěstů Rostislava Valuška, Václava Buriana či Eduarda Zachy. Aby se vyhnul vojenské službě, dva měsíce po nástupu do přijímače simuloval sebevražedné sklony, za což později získal modrou knížku. Na konci 80. let se seznámil s osobností a tvorbou fotografa prof. Jindřicha Štreita, u nějž na Sovinci podepsal petici Několik vět. Po sametové revoluci byl Petr u zrodu vydavatelství Votobia, které zaštiťovaly takové osobnosti moravského undergroundu, jako byli Jaroslav Erik Frič, Jiří Kuběna či Tomáš Koudela a Petr Jüngling. Po rozpadu Votobie se Petr Palarčík začal věnovat knižní grafice jako výtvarník na volné noze, a později se také živil jako fotograf. Vedle toho mu vyšly dvě sbírky poezie. V době natáčení rozhovoru (2023) žil s manželkou Alenou v Olomouci.