PhDr. Jan Jakub Outrata

• „Dnes je problém v penězích. Je rozpor mezi cenami pozemků a nemovitostí, které na nich stojí. Žádná nemovitost se nerentuje, pokud nemá nějaké zajímavé vlastnosti. Průzkumy se dělají taky, ale už hlavně jenom z plánů, ze starých plánů a dokumentů. Z nich ale nepodchytíte tu realitu. Z plánu vám vychází například, že je tam gotická stěna, ale jestli je v ní zazděný gotický portál, okno, nebo malba, to už v těch archivních plánech nevidíte. To vidíte jen na místě v sondážích, a to je práce, která se už dneska nedělá.“

• „Kolem roku 1968 se konala konference památkářů o stavbách 19. a 20. století. Byl to první popud, jak si vůbec všimnout, že památky 19. a 20. století mají nějakou hodnotu. Od té doby se tento zájem stupňoval.“

• „V tom roce 1969 jsme vyhráli hokej 4:3 a vyrazili do ulic. Vyrazil jsem ven s jedním kamarádem z gymnázia, který byl po obrně a chodil o berlích. Skončili jsme na Národní třídě, kde už to bylo všechno ucpané. Já jsem pak pokračoval dál na Václavák a tam se stala ta známá akce „Aeroflot.“ Byly tam výlohy Aeroflotu, měli tam takové letadýlko… Já jsem šel nahoru v průvodu s pochodněmi, které si lidi udělali z balíků Večerní Prahy. Když jsem šel tam, Aeroflot ještě byl, když jsme šel zpátky, už nebyl. Bylo jasné, že to byla nějaká provokace. Že tam agent hodil kámen a samozřejmě lid se přidal.“

• 1

Svoboda dnes v České republice je, i když si to někteří nemyslí

Jan Jakub Outrata, cca 1968
zdroj: pamětník

Jan Jakub Outrata se narodil 12. srpna 1948 ve Washingtonu, kde byl jeho otec JUDr. Vladimír Outrata velvyslancem. V roce 1951 se rodina vrátila zpět do ČSR. Vyrůstal s mladším bratrem Matějem. Jeho dědeček Ludvík Strimpl z matčiny strany byl výtvarník, který se za první světové války účastnil odboje a ve Francii seznámil Beneše se Štefánikem. Za první republiky pak působil jako vyslanec v zemích Beneluxu. Babička Jiřina Strimplová prožila válku v exilu v Londýně poblíž své přítelkyně Hany Benešové. Strýc Eduard Outrata byl za války exilovým ministrem financí, po roce 1948 byl komunisty odsouzen ve vykonstruovaném procesu na 12 let. Rodiče Eva a Vladimír Outratovi prožili válku ve Francii, Anglii a Sovětském svazu. Začátkem padesátých let byl Vladimír Outrata předčasně odvolán z diplomatického postu v USA, pravděpodobně z důvodu obvinění jeho bratra z údajné velezrady. Rodiče byli vyloučeni z KSČ, otec však mohl učit na právnické fakultě mezinárodní právo. Jan Jakub Outrata v 60. letech absolvoval gymnázium, v letech 1968 – 1973 vystudoval dějiny umění a poté působil celý život v Ústavu památkové péče. V březnu 1969 byl svědkem oslav vítězství ČSSR nad SSSR na MS v hokeji, kdy na Václavském náměstí došlo k provokačním akcím. Okrajově se stýkal s disentem, například s Jankem Mlynárikem, vzpomíná i na tzv. Palachův týden v lednu 1989. Celý život se věnoval záchraně stavebních památek. V roce 2023 žil v Praze.