MUDr. Marta Orolinová

• "Přišla za mnou tenkrát sekretářka s mojí třídní profesorkou a řekly mi: 'Martičko, pojďte za námi, hodně rychle.' Ukázaly mi přihlášku, na které bylo pod tím, co podepsali moji rodiče, napsáno, že jsem nežádoucí k přijetí, ředitelčinou rukou. A ta sekretářka mi říkala: 'Ředitelka je dneska pryč, musíte si rychle někam změnit bydliště, abyste tam mohla jít.' Tenkrát nebyly kopírky, tak mi celou přihlášku znovu napsala, podepsala to třídní profesorka a řekla: 'Běžte to nechat podepsat rodičům a doneste to rychle, já to odešlu, než se ta ředitelka vrátí.' Prostě byli hodní lidi, kteří asi věděli, že nejsem tak špatný člověk, abych měla něco odnášet. V tom věku patnácti let je mladý člověk hrozně černobílý, vidí svět jenom dobrý a zlý. Prostě jsem nechápala proč, co jsem udělala tak zlého, že se mně ta ředitelka tak mstí. Věděla jsem, že se jim nelíbí naši, ale prostě pořád jsem nechápala, proč v tom hrají roli i ty děti, v tom byli ti komunisté strašně zákeřní, protože se mstili dětem za rodiče a rodičům za děti. Málokterý režim je asi tak otřesný."

• "V tu dobu byl tatínek totálně nasazený ve Zbrojovce a vynášeli pro partyzány náboje, zbraně, vyhazovali sloupy elektrického vedení atd. On o tom strašně málo mluvil a nakonec mi v podstatě o tom, že tam hrál velmi důležitou roli, řekli další, kteří v tom s ním byli a kteří neměli z toho slávu. O tom, že tatínek něco dělal, jsem z mála náznaků něco tušila, ale v podstatě jsem se to dozvěděla až po revoluci, když za ním přišla paní Ing. Andělová. Sháněla lidi, kteří pracovali za té války tímto směrem a chtěla po tatínkovi, aby se přihlásil, že si zaslouží i to ocenění. Vím, že pak přišel za tatínkem i starosta Vsetína, když už byl tatínek vážně nemocný, ale i tak to pro něj bylo asi zadostiučinění."

• "Vím, že staříček [dědeček] se hned po osmačtyřicátém roce podílel na nějakém protikomunistickém odboji. Ten začal nevinně, roznášením letáků. Vím, že mu estébáci vymlátili zuby hned při prvním výslechu. Vím, že byl potom zavřený v Hradišti, kde pak nechvalně působil Grebeníček. Vím, že v životě neměl rád rajčata. A protože byl holič, nechali ho ve vězení chodit někde přes zahrady, kde rostla rajčata. Měl hrozný hlad, tak se nakrmil rajčaty, která nikdy rád neměl."

• 1

Vsetín, 06.03.2022

Komunisté se mstili dětem za rodiče a rodičům za děti

Marta Orolinová v roce 2022
zdroj: Paměť národa

Marta Orolinová, rozená Pardubová, se narodila 2. května 1953 ve Vsetíně jako starší ze dvou dětí rodičům Haně a Jiřímu Pardubovým. Rodiče byli učitelé se silným vztahem k folkloru a členové Sokola. Otec spoluzakládal ve Vsetíně folklorní soubor Vsacan. Po maturitě byl nuceně nasazen ve vsetínské Zbrojovce, kde se zapojil do odboje. Po roce 1948 bylo prarodičům z otcovy strany znárodněno kadeřnictví a holičství, dědečka Jaroslava Pardubu uvěznili za protistátní činnost, když šířil protikomunistické letáky. Byl vězněn v Uherském Hradišti. Roku 1953 přišla rodina o úspory v rámci měnové reformy. Marta Orolinová měla kvůli kádrovému profilu problémy dostat se na vysokou školu, nakonec vystudovala gymnázium, dvouletou nástavbu na střední zdravotnické škole a poté Lékařskou fakultu hygienickou Univerzity Karlovy. Roku 1968 sbírala podpisy na petici proti invazi vojsk Varšavské smlouvy. V roce 1976 se vdala za Františka Orolina, lékaře, narodily se jim dvě děti. Žili na Slovensku, v Gottwaldově a po roce 1991 se s manželem vrátili do Vsetína. Roku 1984 emigroval její bratr Jiří. Celý život pracuje jako lékařka v oboru, který vystudovala. V roce 2022, v době natáčení, žila ve Vsetíně.