Ing. Aleš Oplíštil

• "Na to se docela pamatuji, protože jsme měli louku, a když to hořelo, tak jsme tu louku sušili. Protože to šlo nad našimi hlavami vzduchem asi 5 km, Bylo to vidět. Ten kouř byl silný, nápadný, nebo nepominutelný. Táta, když to pozoroval, bylo mu to divné, že to je přes takový kopec, a poslal mého bratra Zdeňka, aby se podíval, co se tam děje. Jenomže ho nepustili k tomu spáleništi. Bylo to obsazené německou policií a nikoho nepustili do blízkosti. Brácha to tedy pozoroval asi půl kilometru."

• 1

Obraz vypálených Ležáků byl mementem, který táta schovával ve skříni až do konce války

Aleš Oplíštil se narodil 3. září 1933 v Dolním Holetíně u Hlinska do rodiny majitele místní hospody Františka Oplíštila. Měl staršího bratra Zbyňka. Obec Dolní Holetín se nachází 5 km od osady Ležáky, kterou nacisté po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha 24. června 1942 vyhladili. Rodina pamětníka za války skrývala obraz Ležáků, který bezprostředně po vypálení osady tajně namaloval ak. malíř Jaroslav Hudec a riskoval při tom život. V komunistickém režimu rodina vzhledem k majetkům a politickým názorům upadla v nemilost a Aleš Oplíštil nemohl studovat. Až po delší době vystudoval vysokou školu dálkově. Pamětník se ve svém vyprávění soustředil zejména na válečné období a příběh obrazu, který věnoval hlinskému muzeu. Aleš Oplíštil zemřel 9. května 2023, ve svých nedožitých 90 letech.