Miloslav Ohlídal

• "Já si pamatuji, že když jsme tam jednou jeli, tak jsme seděli u takového stolu. Na jedné straně máma a bachařka, na druhé straně my. A já jsem jí dovezl pomeranč a dal jí ho. Ta bachařka ho hned sebrala a dala mi ho zpátky s tím, že máma nic nesmí. To si pamatuji, bylo mi asi dvanáct let a bylo mi to líto, tak jsem tam začal brečet, aby jí ho dali. Ale nedali. Musel jsem si ho nechat."

• "V roce 1948, když byl slet v Praze, tak šel průvod po Václavském náměstí a na konci seděli papaláši na tribuně. Lidé šli a mávali. Seděl tam také Gottwald. Sokolové ale neměli co na práci, a tak provolávali: 'Ať žije Beneš!' namísto 'Ať žije Gottwald!' A tajná policie je pak chytla. Máma byla v sokolském kroji, to bylo samozřejmě nápadné. Utéct neměla kam, tak ji chytli a dostala čtyři měsíce."

• 1

Červená Voda, 05.10.2021

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj

Když maminku zavřeli, nesměl jsem jí přinést ani pomeranč

Miloslav Ohlídal, začátek 60. let 20. století
zdroj: Archiv pamětníka

Miloslav Ohlídal se narodil 21. září 1941 na Hané v malé obci Konice. Jeho tatínek pracoval jako řezník a uzenář. V obci však byla velká konkurence, a tak po válce s rodinou odešli do Orlických hor. V Červené Vodě koupili dům a řeznictví, které dříve patřilo odsunutým Němcům. Na začátku padesátých let matku Valerii Ohlídalovou zavřeli, ve vězení na Kladně strávila čtyři měsíce. Tehdy dvanáctiletý Miloslav žil v době maminčina výkonu trestu v Praze u své tety. Tatínkovu živnost navíc na začátku padesátých let komunisté znárodnili, ze dne na den se tak stal zaměstnancem v dříve vlastním obchodě. Po základní škole se Miloslav začal učit ve Vrchlabí v Tesle, poté strávil rok v pražských Holešovicích, kde se seznámil se svou budoucí manželkou Marií. Než se však vzali, nastoupil Miloslav na 28 měsíců na povinnou vojenskou službu na Slovensko. Po návratu se oženil a s manželkou vychovali tři dcery. V domě v Červené Vodě, který v roce 1946 koupil jeho tatínek, žili i v roce 2021. Po revoluci v roce 1989 se Miloslav stal předsedou Klubu veteránů. Funkci zastával dlouhých 23 let.