Ludmila Muchina

• „Já jsem prostě žila v Indii a byla jsem tam se skupinou Rusů. Začali mluvit o tom, jací Ukrajinci jsou. Kritizovat je. Já jsem jim hned řekla, co si o tom myslím. Říkala jsem jim, že jedí přece ukrajinský chleba. Nemůžete tak mluvit, protože každý národ má svoje. Nemůžete jiným národům ubližovat, a to ani Uzbekům, ani Ukrajincům.“

• „V té době byl u mě zrovna na návštěvě v Kyjevě bratranec z Domažlic. To byl hrom z čistého nebe. Vím, že nám tenkrát volal bratr, který v Zakarpatí sledoval těžká transportní letadla, jak letí s vojáky do Československa, ty motory těžko pracují. Bylo to znenadání.“

• 1

České centrum Kyjev, 07.12.2017

Musím pracovat sama a bude všechno dobré

Ludmila Muchina
zdroj: foto Martin Ocknecht

Ludmila Muchina se narodila 18. června 1947 v Kyjevě do rodiny s českými kořeny. Strýcem pamětnice byl legendární československý odbojář Jan Smudek. Vystudovala ekonomii na Kyjevské vysoké škole národního hospodářství, kterou absolvovala s vyznamenáním v roce 1969. Od roku 1971 do roku 2007 vyučovala ekonomii na Národní univerzitě civilního letectví v Kyjevě, kde začínala coby vědecká asistentka, od roku 2001 zde byla profesorkou. V 80. letech strávila spolu s manželem – konstruktérem kanceláře Antonov – tři roky v Indii. V roce 1995 byla zvolena místopředsedkyní a v roce 1996 předsedkyní České národní rady Ukrajiny (ČNRU), zastřešující organizace všech českých krajanských spolků na Ukrajině. Za svoji činnost v krajanském sdružení získala v roce 2014 cenu Gratias agit, udělovanou ministerstvem zahraničních věcí za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Ludmila Muchina je vdaná, je matkou dvou synů.